Slovenija: Zakon o ratifikaciji već u parlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U slovenskom parlamentu potvrdili su u četvrtak da je u parlamentarnu proceduru ušao prijedlog zakona o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Očekuje se da će danas ili sutra biti poznat datum održavanja sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, na kojemu će se zakon o ratifikaciji najprije razmatrati da bi bio upućen na odlučivanje zastupnicima na plenarnoj sjednici.

Nakon što je potporu ratifikaciji, zbog postignutog memoranduma dviju vlada o rješavanju pitanja Ljubljanske banke, izrazila sadašnja vlada u odlasku premijera Janeza Janše i buduća vlada Alenke Bratušek, o kojoj će parlament odlučivati idućeg tjedna, smatra se da neće biti poteškoća s osiguranjem dvotrećinske većine kojom zakon slovenski parlament treba potvrditi.

Janez Janša izjavio je u ponedjeljak, nakon potpisivanja memoranduma o suglasnosti dviju vlada u Mokricama, da će do potpisivanja hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om doći do kraja ovog mjeseca. Ratifikaciju podržavaju i stranke koje ulaze u novu vladu Alenke Bratušek, na što su se obvezale i jednom od točaka svog sinoć potpisanog koalicijskog ugovora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter