Slovenija zainteresirana za projekt "Pazi(n) proračun"

Renato Krulčić i Maja Stranić Grah Snimio: (M. RIMANIĆ)
Renato Krulčić i Maja Stranić Grah Snimio: (M. RIMANIĆ)

Pazinski gradonačelnik, Renato Krulčić, predstavio je na konferenciji za novinare brošuru "Proračun u malom 2017.", kojim gradska uprava građane želi upoznati s prihodima i raspoređivanjem rashoda gradskog proračuna. Prihodi pazinskog proračuna za ovu godinu planirani su u iznosu od 106,2 milijuna kuna, a rashodi su 105,1 milijuna kuna. Razlika, nešto veća od milijun kuna, namijenjena je podmirenju duga kojeg je u iznosu od 15 milijuna kuna prije osam godina zatekla aktualna gradska uprava kada je preuzela mandat. U međuvremenu je dug, bez utjecanja na investicije i druge aktivnosti, smanjen na oko četiri milijuna kuna, a ovim će se tempom za četiri godine svesti na nulu. "Ukoliko se ukaže prilika Grad će prodajom nekretnina dug podmiriti i prije planiranog rok", kaže Krulčić. Namjera ovog projekta, koji se provodi od 2005., je informiranje, ali edukacija građana i zainteresirane javnosti, kojima je Proračun, kao dokument nerazumljiv, pa im se na ovaj, pojednostavljen, način vizualizacije želi prikazati planirana kretanja gradskih financija. Uz to građani se mogu informirati o najvažnijim smjernicama razvoja grada u svim područjima. Dodatnu učinkovitost gradske uprave donijet će upravo uvedena gradska riznica koja objedinjuje poslovanje svih korisnika gradskog proračuna, napominje Krulčić.

Karakteristika ovogodišnjeg proračuna je usmjerenje prema ostalim izvorima financiranja, tako da se na jednu kunu iz vlastitih prihoda tri ili četiri kune uprihode iz fondova EU. "Ono što je najvažnije je da se proračun planira na temelju potreba i želja građanki i građana Pazina, a najbolji način da to uistinu i bude tako, je njihovo uključivanje u proces njegova donošenja" ističe Krulčić. Dodajući kako Grad Pazin već treću godinu za redom provodi projekt "Pazi(n) proračun" za koji je dobio više priznanja, a od Slovenskog ureda za reviziju djelatnici grada Pazina, koji rade na ovom projektu, pozvani su u Ljubljanu da održe predavanje o ovom primjeru dobre prakse. U sklopu projekta "Pazi(n) proračun" građani se upoznaju s proračunom, ali i izabiru male komunalne akcije na svom području, a na raspravama su izabrali i velike investicijske projekte. Ove su godine predložili 40 malih komunalnih projekta vrijednih pola milijuna kuna, a od velikih investicijskih projekta prednost su dali izgradnji novog autobusnog kolodvora u Pazinu. Participacija građana u postupku donošenja proračuna potvrđuje njegovu transparentnost, zbog čega je Pazinu i dodijeljeno priznanje Instituta za javne financije, a tim portala Gradonačelnik.hr je zbog transparentnosti upravljanja proračunom Pazinu dodijelio službeno priznanje uvrstivši ga u "Top 10" prema analizi različitih proračunskih stavki.

Maja Stranić Grah pazinska pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun predstavila je Program mjera poticanja poduzetništva u Pazinu za čije je provođenje planirano 152,5 tisuća kuna. Ova su sredstva namijenjena za smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika kod pokretanja poslovanja, jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, ostvarivanje praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu, poticanje na korištenje sredstava iz EU fondova koji promiču gospodarski razvoj i poticanje samozapošljavanja. Ovo su samo neki od ciljeva Programa mjera poticanja poduzetništva, dodala je Stranić Grah. Naglasivši kako je svake godine zanimanje za bespovratne potpore i subvencije sve veće pa su tako lani pazinski poduzetnici iz gradskog proračuna iskoristili 145 tisuća kuna, a od toga 54,3 tisuće kuna u sklopu potpora novoosnovanih tvrtki i obrta. Kako bi se poduzetnike što bolje informiralo o upravo objavljenom Javnom pozivu o potporama objavljen je promotivni letak, rekla je Stranić Grah poručivši kako je Javni poziv otvoren do iskorištenja sredstava planiranih u gradskom proračunu za ovu godinu. (M. RIMANIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter