Slovenija za kondominij u Savudrijskoj vali?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kondominij u Savudrijskoj vali, pri cemu bi Hrvatska u tom podrucju zadržala dodir s talijanskim, a Slovenija s medunarodnim vodama, moguce je rješenje za višegodišnji prijepor o kojemu su prošli tjedan u Trakošcanu razgovarali Borut Pahor i Jadranka Kosor, nagadanja su koja u utorak objavljuje slovenski tisak.

Ljubljanski list "Dnevnik" to je stajalište potkrijepio izjavom umirovljenog diplomata Petera Toša koji tvrdi da i osobno dijeli optimizam koji je nakon susreta s hrvatskom kolegicom u petak u Trakošcanu dao predsjednik slovenske vlade Borut Pahor.

Toš je bio slovenski supredsjedatelj u mješovitoj diplomatskoj komisiji za granicu osnovanoj odmah nakon osamostaljenja obiju država, kasnije veleposlanik u Egiptu i Izraelu. Krajem prošle i ove godine u više je javnih istupa podržao novi pristup u odnosima s Hrvatskom koji je nakon svog dolaska na celu vlade primijenio Pahor, a ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar imenovao ga je pocetkom godine za inspektora poslovanja slovenskih diplomatskih predstavništava u inozemstvu.

"Mislim da je sazrelo vrijeme da se postigne konacno rješenje za granicu i dijelim optimizam našega premijera da se to može postici do kraja ove godine", rekao je Toš u razgovoru za "Dnevnik". Dodao je da je gradanima obiju država "preko glave" spora koji traje vec 18 godina i da je rješenje za spor u kondominiju u Savudrijskoj vali.


Podijeli: Facebook Twiter