Slovenija vratila u Hrvatsku 80 migranata

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Slovenija je zadnjih tjedana u Hrvatsku vratila 80 migranata koji prilikom registracije nisu izjavili da će tražiti azil u Austriji ili Njemačkoj ili nisu ispunjavali uvjet za ulazak u schengensko područje jer ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja, objavila je u srijedu Slovenska televizija.

Neki od vraćenih kasnije su mimo znanja hrvatske policije opet pokušali ući u Sloveniju, a nekima je i uspjelo, rekao je za Slovensku televiziju izvor iz granične policije, dodavši da se očekivalo kako će ih hrvatska policija vratiti u Srbiju odakle su u Hrvatsku i ušli.

Slovenska policija je u vezi s tim priopćila da se radi o manjim izoliranim slučajevima i da se suradnja s Hrvatskom na razini policija odvija dobro i u skladu s dogovorom.

Policija službeno nije željela komentirati slučaj u kojemu je, javlja Slovenska televizija, službenica UNHCR-a na graničnom prijelazu u Dobovi migrantima koji nisu usmjereni prema Njemačkoj i Austriji savjetovala da zatraže azil u Sloveniji, kako im ne bi bio odbijen ulazak, te se tako "miješala u policijski postupak".

U policiji službeno navode da je suradnja s UNHCR-om dobra, a djelatnica UNHCR-a navodno se ispričala zbog miješanja u proceduru slovenske pogranične policije, a u međuvremenu je premještena iz Dobove u migrantski centar Šentilj, javila je Slovenska televizija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter