Slovenija: Vinjete će se plaćati po visini vozila

Originalna pravila: za vozilo visoko do 1,3 metra vinjeta će koštati 15 eura, za milimetar više - 40 eura (B. KONJEVIĆ/CROPIX)
Originalna pravila: za vozilo visoko do 1,3 metra vinjeta će koštati 15 eura, za milimetar više - 40 eura (B. KONJEVIĆ/CROPIX)

Vlasnici vozila čija visina ne prelazi 1,30 metara od 1. prosinca će slovenskim autocestama plaćati tjednu vinjetu 15 eura, dok će viša vozila, očito se cilja na terence, SUV-ove i monovolumene, tjedno koštati čak 40 eura.

Manji automobili mjesečno će plaćati vinjetu 30 eura, odnosno 110 eura godišnje, a prijeđu li 1,3 metara visine - čak 80, odnosno 220 eura. Ako je riječ o visokom vozilu koje prelazi 3,5 tone, plaćat će i više.

Pomalo kontroverzna je to odluka slovenske vlade, dosad neviđena na europskim autocestama. Očito ih ne zamara što se brojni europski vozači i autoklubovi već godinama žale na previsoke cijene vinjeta te što su pod prismotrom Bruxellesa zbog nedovoljno vidljivih upozorenja na obavezno korištenje vinjeta; sad su uveli sustav koji je u najmanju ruku revolucionaran, bez jasne predodžbe o načinu kontrole visine vozila.

Hoće li slovenski prometni policajci uz obavezni dvogled koji im služi za bolje uočavanje vinjete na vjetrobranu zaustavljati vozila držeći "krojački metar"? (K. TADIJIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter