Slovenija u srijedu dobiva novu vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlament u srijedu će glasovati o novoj vladi te se očekuje da će vlada Alenke Bratušek, koju je parlament 27. veljače imenovao za mandatarku, dobiti potrebnu natpolovičnu većinu glasova i odmah prisegnuti.

Do kraja tjedna trebala bi se obaviti i primopredaja dužnosti s vladom dosadašnjeg premijera Janeza Janše. Janšina vlada odlazi nakon nešto više od godinu dana mandata zbog raspada peterostranačke koalicije desnog centra, koji je uslijedio nakon objave izvješća protukorupcijske komisije početkom siječnja, po kojemu je Janša sistematski kršio zakon koji javnim dužnosnicima nalaže prijavu njihova stvarnog imovinskog stanja.

U novoj vladi Alenke Bratušek, koja vodi stranku Pozitivna Slovenija (PS) i u čijoj su koaliciji još tri stranke: Građanska lista (GL), Socijalni demokrati i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), bit će 13 ministara, koji su se u ponedjeljak i utorak predstavili pred parlamentarnim odborima.

Očekuje se da će Bratušek u srijedu u parlamentu detaljnije govoriti i o programu buduće vlade. Ona je prošlog tjedna, nakon potpisivanja koalicijskog ugovora četiriju stranaka, naglasila da s novom vladom završava višemjesečna politička kriza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter