Slovenija: U Logu psima zabranjeno lajati nocu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ustavni sud odbio je presuditi smiju li psi slobodno lajati od 22 sata navecer do 6 sati ujutro ili je to buka kojom se remeti javni red i mir, prenijeli su u utorak slovenski mediji.

Lavež pasa, ali i preglasni zvukovi koje bi nocu mogle izazvati druge životinje, na primjer pijetlovi kukurikanjem, zabranjeni su vec nekoliko mjeseci u maloj opcini Log- Dragomer, 30-ak kilometara jugozapadno od Ljubljane. Ako ne utišaju svoje životinje kad drugi stanovnici spavaju, njihovi vlasnici u blagajnu te opcine s 3500 stanovnika moraju platiti 100 eura. To je znatno više od uredbom najniže predvidene globe, one za prosjacenje (40 eura) koju je uz to i mnogo teže naplatiti.

Nepopularnu globu jedni stanovnici podupiru, a drugi ne, ovisno o tome imaju li psa ili im psi smetaju. Pojavila su se i tumacenja da su lavež, kukurikanje i drugo glasanje životinja "prirodni zvukovi" na koje se nikako ne može prenijeti dikcija iz zakona o javnom redu i miru. Taj zakon kao "izvor buke" ciji se intenzitet u nocnim satima može ograniciti izrijekom spominje samo tehnološke naprave poput radija i televizije, te glazbene instrumente, navode poznavatelji prava.

Ustavni sud u utorak je objavio salomonsko rješenje: o ustavnosti opcinske uredbe za sada se ne može izjasniti i iz formalnih razloga, jer bi zahtjev za ustavnu prosudbu sporne uredbe trebali podnijeti sami gradani koji tamo žive. Samo oni imaju "pravni interes" da se to pitanje riješi, a ne sindikat opcinskih redara, kako se to u ovom slucaju dogodilo, pojasnili su ustavni suci u svom obrazloženju.


Podijeli: Facebook Twiter