Slovenija: U Hudoj jami 726 žrtava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iskapanja u Hudoj jami završena su, a u rovu Barbara pronadene su kosti 726 žrtava, na kojima nisu pronadene prostrijelne rane, nego su najvjerojatnije bile žive zatrpane. Medutim, unatoc obavljenim probnim iskapanjima, druga zatrpana okna tog napuštenog rudnika ne kriju ljudska tijela, iako se pretpostavljalo da se u njima krije sudbina još oko pet tisuca zarobljenih vojnika i civila koji su bili odvedeni iz obližnjeg logora Teharje.

Dodatnim iskapanjima utvrdeno je da je drugi rov za koji se smatralo da krije kosti zatrpan prije nego što je to podrucje u svibnju i lipnju 1945. postalo poprištem masovnih izvansudskih likvidacija zarobljenih vojnika koji su se borili na strani Osovine i civila koji su ih pratili. Nakon iskapanja, ocekuje se uredenje tog grobišta.

Slovensko ministarstva rada, koje je u Sloveniji nadležno za poslijeratna grobišta, uvjerava da je država osigurala potrebna sredstva, nakon što su iz opozicije stigli prigovori da vlada Boruta Pahora za tu svrhu, kao ni za iskapanja, nije osigurala ni eura.

Slovenska ljevica kritizirana je jer nikad nije preuzela politicku odgovornost za osvetnicke poslijeratne egzekucije, posebno nakon što je slovenski predsjednik Danilo Türk Hudu jamu nepromišljeno svojedobno nazvao "drugorazrednom temom".


Podijeli: Facebook Twiter