Slovenija traži odgodu glasanja o teranu

Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)
Mali sportski zrakoplov srušio se u Vrsaru (M. MIJOŠEK)

U očekivanju triju završnih koraka u dugotrajnoj proceduri usvajanja europskog Delegiranog akta o teranu, kojim bi se istarski teran nakon pet godina ponovno trebao legalno naći na europskom tržištu, iz Slovenije stiže novi pokušaj sabotaže istarskog terana kroz zahtjev slovenskog europarlamentarca Franca Bogoviča da Europski parlament odgodi glasanje o Delegiranom aktu za dva mjeseca.

Pretrpjeli štete

Iako se iz Bruxellesa najavljivalo da će procedura donošenja Delegiranog akta o teranu biti potpuno dovršena do kraja lipnja odnosno početka srpnja, izgleda da su se stvari malko otegnule. Neslužbeno saznajemo da se glasanje o Delegiranom aktu o teranu treba naći na dnevnom redu Europskog vijeća i Europskog parlamenta 17. ili 19. srpnja. Kad ga ta dva tijela prihvate, treba ga još samo objaviti u Službenim novinama Europske unije da bi postao pravosnažan. Međutim, na sastanku europarlamentarnog odbora za poljoprivredu AGRI slovenski zastupnik Bogovič podnio je zahtjev za "odgodu roka za ulaganje prigovora na Delegirani akt u trajanju od dva mjeseca", što bi, ako se prihvati, za najmanje jednako toliko odgodilo i usvajanje Delegiranog akta od strane Europskog parlamenta.

Tonino Picula u svom priopćenju izvješćuje o istupu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje je ukazao da je slovenski zahtjev neopravdan. "Vino teran se proizvodi u Sloveniji od sorte refošk, a u Hrvatskoj od sorte teran. Slovenija je zbog ranijeg ulaska u EU mogla i ranije zaštititi geografsko podrijetlo ovog vina, a hrvatski proizvođači su pretrpjeli značajne štete zbog nemogućnosti plasmana svog proizvoda na europsko tržište", rekao je uz ostalo Picula. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter