Slovenija: Tko truje lipicance?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog ozbiljne sumnje da je nepoznati pocinitelj u subotu otrovao nekoliko njihovih konja, ergela za uzgoj lipicanaca u slovenskoj Lipici potaknula je istragu u koju su ukljuceni veterinari, ali i policija.

U subotu je uginuo jedan konj nakon nastupa 50-ak lipicanaca u Ljubljani, a u samoj ergeli isti je dan oboljelo 12 konja, od kojih su tri morala biti usmrcena, dok se ostali polako oporavljaju.

Svi su imali znakove trovanja, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Lipici direktor ergele Toni Rumf. Dodao je da lipicanci ugibaju i u drugim ergelama, ali da je znakovito da se lipickoj ergeli to dogodilo vec nekoliko puta i to uvijek subotom nakon nekog javnog nastupa njihovih lipicanaca. Zato sumnja da netko truje konje da bi naštetio ugledu lipicke ergele.

Da bi sprijecila ponavljanje takvih slucajeva te u želji da se oboljenja konja i pomori rasvijetle, ergela je slucaj predala veterinarskim strucnjacima, ali i policiji, jer tvrdi da je hrana kojom se inace hrane njihovi konji strogo kontrolirana i provjerena.

Najavljeno je da ce domaci i strani strucnjaci analizirati uzorke hrane i tkiva uginulih životinja da bi se do kraja istražile sumnje da su životinje namjerno trovane.


Podijeli: Facebook Twiter