Slovenija: "Think tank" kao moguća alternativa vladi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Marko Voljč sazvao je za desetak dana osnivački sastanak novog "think tanka" koji želi stvoriti viziju razvoja Slovenije, a neki mediji bliski desnici nagađaju kako je riječ o jezgri buduće tehničke vlade zbog pada popularnosti vlade premijera Mire Cerara kojom po tim tvrdnjama nisu zadovoljni niti oni politički krugovi koji su djelovali za Cerarovu pobjedu na srpanjskim parlamentarnim izborima.

Na sastanak je pozvano tridesetak slovenskih političara, menadžera, intelektualaca i pravnika, uglavnom bliskih ljevici, ali i s pojedinima iz konzervativnih krugova. U pozivu se navodi da je cilj skupine sastavljanje strategije kojom bi Slovenija "izašla iz začaranog kruga", izvodeći promjene koje bi je izvele iz ekonomske i socijalne krize. Među pozvanima su i bivši europovjerenik Janez Potočnik, direktor Gorenja Franjo Bobinac, poznati književnik Drago Jančar, zatim poduzetnik Sandi Češko - jedan od najbogatijih Slovenaca, ekonomist Mojmir Mrak i niz drugih imena.

Portal "Požar" blizak oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) povezuje neke članove budućeg think tanka s trilateralnom komisijom i tvrdi da je Voljčeva ambicija formirati tehničku slovensku vladu budući da je položaj sadašnje Cerarove neizvjestan i jer ona gubi potporu čak i utjecajnih pojedinaca s ljevice koji Cerara smatraju "nesposobnim" da zemlju izvede iz krize. Voljč je ekonomist koji je u vrijeme bivše SFRJ bio stručni suradnik u Svjetskoj banci, a 1992. godine bio je i kandidat za predsjednika vlade, za što ga je kandidirala ljevica nakon pada vlade prvog slovenskog premijera Alojza Peterlea. Voljč međutim nije tada uspio dobiti potreban broj glasova u parlamentu koji je u trećem krugu za predsjendika vlade izabrao Janeza Drnovšeka. Nakon toga Voljč je bio više godina direktor Nove Ljubljanske banke (NLB), a nakon toga predstavnik jedne belgijske banke u Budimpešti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter