Slovenija: Svećeniku-pedofilu oduzet klerički stalež

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Bivšem svećeniku u župi Kašelj blizu Ljubljane, koji je 2008. godine zbog pedofilije pravomoćno osuđen na pet godina zatvora te je uvjetno pušten krajem 2012., odlukom Vatikana oduzet je klerički stalež, objavili su jučer slovenski mediji.

Oduzimanje kleričkog staleža, odnosno laicizacija, najstroža je kazna za svećenike po pravu u Katoličkoj crkvi, a slijedi nakon internog postupka pred crkvenim sudom.

U slovenskoj Katoličkoj crkvi ne žele govoriti o slučaju bivšeg župnika Franca Frantara koji je laiciziran nakon što je civilno osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice prije više od 20 godina, u vrijeme kad je žrtva imala 10 godina, ali ni komentirati informacije po kojima još traju postupci u kojima gubitak kleričkog staleža prijeti još nekim svećenicima.

U Slovenskoj biskupskoj konferenciji potvrdili su da oduzimanje kleričkog staleža znači gubitak svih prava, dužnosti i poslova koje su kažnjene osobe imale kao svećenici, ali da se radi o internim postupcima koji se vode unutar Crkve i da takvu kaznu može izreći samo nadležni crkveni sud, objavio je portal Telekoma Slovenije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter