Slovenija složna u blokadi Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupna slovenska politika, vladajuća koalicija i opozicija, ujedinila je svoje redove podržavajući najnoviju slovensku blokadu Hrvatske, kojom se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom uvjetuje rješenjem problema Ljubljanske banke.

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta na sjednici u četvrtak uvečer podržao je "politiku ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kojom se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om uvjetuje rješenjem pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša". Iako se pripisuje ministru Erjavcu, najnoviji potez Ljubljane zapravo je djelo slovenskog premijera Janeza Janše, premda Janša o njoj nikad javno ne govori. O odluci slovenskog parlamenta njegova potpredsjednica Romana Tomc jučer je izvijestila potpredsjednika Josipa Leku, na rubu konferencije predsjednika parlamenata članica Vijeća Europe u Strasbourgu, rekavši kako će Slovenija ratificirati hrvatski ugovor tek kad sva otvorena pitanja budu riješena.

Zaključak slovenskog odbora može se tumačiti i kao institucionalizacija nove blokade Hrvatske. Naime, u Sloveniji su sve odluke povezane s Europskom unijom - pa tako i one u vezi s ulaskom Hrvatske u Uniju - u rukama parlamenta, odnosno njegovih odbora za vanjsku politiku i europske poslove. Zapravo, riječ je o svojevrsnom ponavljanju procedure kojoj smo svjedočili potkraj 2008. i 2009. godine. Slovenska je politika kao povod za uvjetovanje posegnula za punomoćima hrvatske vlade za tužbe pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke u vezi s neisplaćenim depozitima štediša u Ljubljanskoj banci koji su već početkom devedesetih preneseni u javni dug. Slovenija se pribojava da bi neki od procesa mogli završiti presudom protiv Ljubljanske banke.

"Slovenija ne zatvara Hrvatskoj vrata EU-a, već poziva hrvatsku politiku da se drži obveza koje je već dala. Tek kada se to pitanje riješi moći će započeti postupak ratifikacije hrvatskog ugovora", izjavio je nakon sjednice predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jožef Horvat, zastupnik desne Nove Slovenije, najkonzervativnije stranke vladajuće koalicije. S takvim su stajalištem, dakle, osim vladajućih, suglasne i opozicijska Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i donedavno vladajuća socijaldemokratska stranka Igora Lukšiča.

Slovenski šef diplomacije Erjavec objasnio je nakon sjednice da će slovensku stranu zadovoljiti povlačenje punomoći za tužbe.

O ponoćnim odlukama izvještava i briselski portal EUobserver pod naslovom "Slovenija za ulazak Hrvatske odredila cijenu od 172 milijuna eura", očito nezadovoljan slovenskom novom blokadom Hrvatske. Toliko, naime, iznose potraživanja hrvatske države od Ljubljanske banke na ime neisplaćene štednje prenesene u javni dug. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter