Slovenija: Šire se prosvjedi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javni prosvjedi protiv "korumpiranih elita", kako svoje motive tumače skupine koje ih organiziraju preko Facebooka, šire se Slovenijom, a za  petak su ponovno najavljeni u Ljubljani.

Facebook skupina, pod naslovom "Neka odstupi premijer Janez Janša", pozvala je za petak popodne one koji će im se pridružiti na mirnim prosvjedima protiv političkih elita, ali i sve težeg socijalnog stanja u državi da sa sobom ponesu letke, transparente, stare budilice, ali i cvijeće, kako bi dokazali ne žele nasilje i da intervencija policije neće biti potrebna.

Do sada najveći prosvjed bio je u ponedjeljak u Mariboru, gdje je bilo ozlijeđenih i uhićenih nakon akcije specijalne policije koja je upotrijebila suzavac i druga sredstva jer je manji dio prosvjednika prilikom "napada" na gradsku vijećnicu koristio granitne kocke i baklje. Dan kasnije prosvjed je održan i u Ljubljani, ali se u središtu okupilo manje od tisuću ljudi koji su se "solidarizirali" s prosvjednicima u Mariboru, a prosvjedi u Jesenicama, Kranju i nekim mjestima prošli su bez nereda i intervencije policije. Krajem ovog i početkom idućeg tjedna slični su prosvjedi neformalno najavljeni i u nekim drugim gradovima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter