Slovenija ratificirala hrvatski pristupni ugovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlament jednoglasno je u utorak ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čime je Slovenija postala 23. od 27 zemalja članica EU-a koje su odobrile članstvo naše zemlje u toj asocijaciji.

Da bi ratifikacija ugovora bila valjana, za nju je trebalo glasovati dvije trećine od ukupno 90 zastupnika u slovenskom Državnom zboru, a to je na zasjedanju u utorak u konačnici učinilo svih 82 nazočnih zastupnika.

Nakon velikih problema zbog pitanja Ljubljanske banke, koje je prijetilo mogućnošću da Slovenija potpuno blokira predviđeni ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja, put ratifikaciji otvoren je 11. ožujka kad su u Mokricama hrvatski i slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali Memorandum o suglasnosti između dviju vlada kojim je dogovoren obostrano zadovoljavajući način rješavanja tog pitanja. S obzirom na visok stupanj političke suglasnosti postignut u svim slovenskim parlamentarnim strankama, poslije toga se sve događalo jako brzo.

Sjednici slovenskog parlamenta na kojoj je ratificiran ugovor o pristupanju RH EU-u kao gosti nazočili su predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Nakon Slovenije, jedine članice EU-a koje još nisu ratificirale sporazum ostale su Belgija, Danska, Nizozemska i Njemačka.

Milanović: Hvala na jednoglasnoj potpori
Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u izjavi za novinare nakon što je u utorak slovenski Državni zbor ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU-om, zahvalio je slovenskim kolegama na jednoglasnoj potpori i napomenuo da su Hrvatska i Slovenija prirodno okrenute jedna prema drugoj. "Hvala kolegama u slovenskom parlamentu na tome što su jednoglasno podržali ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora", rekao je Milanović. "To je simbolički važno. U demokraciji ne mogu uvijek svi biti za isto rješenje, ali katkad je to lijepo vidjeti, kao danas", naglasio je hrvatski premijer.

Također se osobno zahvalio donedavnom slovenskom predsjedniku vlade Janezu Janši s kojim je osobno surađivao "na rješenju za koje znamo da je dobro za obje države". Milanović je potom kazao da se obje zemlje trebaju okrenuti onome što ih tišti, a to je gospodarska kriza i nedostatak gospodarskog rasta. Naglasio je da je Hrvatskoj važno gospodarsko stanje u Sloveniji jednako kao što je Sloveniji važno stanje gospodarstva u Hrvatskoj.

"Upućeni smo jedni na druge, imamo jako puno toga zajedničkog", rekao je Milanović, ponovivši da dvije zemlje više toga spaja nego razdvaja, "a sad nas ne razdvaja gotovo ništa". 

Slovenska premijerka Alenka Bratušek rekla je da je Hrvatska prošla dugi put, na kojem je bilo i prepreka, "ali smo ih uspješno uklonili dijalogom". "Današnja ratifikacija, osobito u svjetlu ovakvog rezultata glasovanja, dokaz je da Slovenija europsku politiku suživota i solidarnosti vidi kao svoju politiku", rekla je Bratušek.

Predsjednik Slovenskog državnog zbora Janko Veber naglasio je da jednoglasna odluka slovenskih zastupnika pokazuje duboko uvjerenje državnog zbora da je ulazak Hrvatske u EU vrlo važan i za Hrvatsku, ali i za Sloveniju.

Bolji odnosi nego prije spora
"Ne mogu se sjetiti ni jednog slučaja u povijesti u kojemu je rješavanje jednog problema između dviju država proizvelo bolje odnose nego što su oni do tada bili, a upravo se to dogodilo s odnosima Hrvatske i Slovenije", izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić u utorak u Ljubljani.

"Ovo vrijeme iskoristili smo ne samo za rješenje problema s kojim smo bili suočeni, nego smo u tom razdoblju izgradili još bolje odnose između Slovenije i Hrvatske nego što su oni bili prije toga", rekla je ministrica Pusić nakon kraćeg susreta sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Hrvatska šefica diplomacije susrela se sa slovenskim ministrom vanjskih poslova uoči samog čina ratifikacije u parlamentu.

Ona zahvaljuje slovenskom kolegi na suradnji koja je dovela do rješenja pitanja Ljubljanske banke, ali i stručnjacima za to pitanje Zdravku Rogiću i Francetu Arharu koji su također surađivali na iznalaženju rješenja.

Slovenski ministar Karl Erjavec izjavio je nakon susreta s hrvatskom ministricom da je uvjeren kako se ratifikacijom i skorašnjim članstvom Hrvatske u EU otvara novo poglavlje u odnosima dviju država na raznim područjima. Erjavec je rekao da je zajednički interes obje država stabilnost zapadnog Balkana te nastavak proširenja EU.

Hrvatski premijer i šefica diplomacije sastat će se tijekom dana sa svim najvišim slovenskim dužnosnicima te nazočiti svečanom ručku koje za njih priređuje slovenski predsjednik Borut Pahor.

Josipović: Hrvatska sigurno 1. srpnja postaje članica EU-a
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak je kazao da je slovenska ratifikacija pristupnog sporazuma gotovo jamstvo da će Hrvatska 1. srpnja postati punopravna članica EU-a.

"Izuzetno mi je drago što je u slovenskom parlamentu obavljena ratifikacija našeg pristupnog sporazuma. To je s jedne strane gotovo jamstvo da ćemo 1. srpnja biti članica EU-a, a s druge strane potvrda dobrih, dugotrajnih i prijateljskih odnosa sa Slovenijom. Ja se nadam da ćemo zajedno s našim susjedima Slovencima i u EU dobro surađivati", izjavio je predsjednik Josipović povodom odluke slovenskog parlamenta, koji je jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. (Hina, foto B. KOVAČEV/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter