Slovenija pušta Hrvatsku u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta, koji je u rujnu prošle godine i formalno blokirao ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora sve dok Hrvatska ne ugodi Sloveniji povoljnim rješenjem problema Ljubljanske banke, jučer je jednoglasno podržao ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Tako je još preostalo samo da hrvatski ugovor ratificira slovenski parlament, što bi se trebalo dogoditi u sljedećih nekoliko dana, a svakako do kraja mjeseca, čime će višemjesečna agonija s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji napokon biti okončana. Premda je za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina, ni to ne bi trebao biti osobit problem, budući da su sve parlamentarne stranke suglasne s ratifikacijom hrvatskog ugovora, o čemu svjedoči i jučerašnja jednoglasna potpora na odboru za vanjsku politiku.

Hrvatski ugovor ratificirale su 22 od 27 članica EU-a. Slovenija je zadnja koja je započela postupak ratifikacije, jer su Njemačka, Belgija, Nizozemska i Danska, koje još nisu zaključile ratifikaciju, pokrenule tu proceduru.

No, i nakon okončanja ratifikacije još preostaje jedna potencijalna opasnost za Hrvatsku. Naime, po slovenskom zakonodavstvu u toj je zemlji razmjerno lako raspisati referendum o već ratificiranom ugovoru, za što je najprije u tjedan dana potrebno prikupiti samo 2.500 potpisa, a onda u roku od mjesec dana još 40 tisuća potpisa, nakon čega referendum mora biti raspisan, osim ako ga ne zaustavi Ustavni sud.

No, čak i kada bi se pojavila skupina nezadovoljnika koja smatra da se Slovenija nije u dovoljnoj mjeri naplatila od hrvatskog ulaska u EU i koja bi se latila tog posla, a što je uvijek moguće, jedini problem predstavljali bi rokovi i opasnost da zbog referenduma Hrvatska zakasni na ulazak u EU 1. srpnja, budući da bi slovenski građani na eventualnom referendumu najvjerojatnije podržali ulazak Hrvatske. (D. ROMAC/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter