Slovenija: Prosvjed protiv štednje i privatizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 300 sindikalnih povjerenika, uglavnom iz javnog sektora, u ponedjeljak je ispred sjedišta slovenske vlade u Ljubljani održalo prosvjed protiv prebrze privatizacije i najavljenih vladinih mjera štednje.

"Tražimo da se rasprodaja državne imovine zaustavi sve dok se ne donese strategija privatizacije", rekao je Dušan Semolič, predsjednik najveće slovenske sindikalne središnjice. Dodao je kako je cilj sadašnje "rasprodaje" državnih tvrtki isključivo punjenje proračuna i da to zemlju dovodi u kolonijalni odnos prema Bruxellesu.

"U pozadini privatizacije su financijske institucije koje se skrivaju iza Bruxellesa", dodao je Branimir Štrukelj, predsjednik sindikata zaposlenih u znanosti i obrazovanju. Istaknuo je kako je premijer Miro Cerar odbio primiti predstavnike sindikata na prosvjedu, ocijenivši da jer time pokazao "aroganciju" koja zatvara prostor za dijalog i pojačava konflikt u društvu.

Sindikalni povjerenici, predstavnici sedam sindikalnih središnjica, nosili su pred zgradom vlade transparentne na kojima su izražavali nezadovoljstvo planiranim restrikcijama u javnom sektoru te svoje protivljenje nastavku privatizacije državnih poduzeća. Zatražili su da se zaoštre zakonski uvjeti za preuzimanje tvrtki i zaštite zaposleni kako nakon preuzimanja ne bi ostali bez posla. Premijer Miro Cerar u više je zadnjih izjava naglasio da će njegova vlada nastaviti s privatizacijom državne imovine, ali s više strategije i pažljivije nego prijašnja, koja je otpočela prodaju 15 velikih tvrtki i banaka s državnim udjelima. Privatizacija i strukturne reforme te mjere njegove vlade za stabilizaciju javnih financija i proračunskog deficita bit će u središtu razgovora slovenskog premijera u utorak u Bruxellesu, gdje će se sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom i predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom. Cerarov kabinet u ponedjeljak je istaknuo da će u središtu razgovora biti europska pitanja, te stanje u Sloveniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter