Slovenija produbila neizvjesnost oko arbitraže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raspadajuća vlada premijera Janeza Janše, koji je zbog odlaska ministara iz Građanske liste morao preuzeti i dužnost ministra financija, odlučila je produljiti neizvjesnost oko memoranduma za arbitražu o granici s Hrvatskom, odbivši na današnjoj sjednici dati suglasnost za taj ključan arbitražni podnesak, na temelju kojeg će arbitražni sud donijeti svoju presudu.

Iako su ga iz opozicijskih redova ranije upozoravali kako bi to bilo protuustavno, premijer Janša prebacio je odgovornost za "vruću" odluku na parlament. Janša predlaže parlamentu da o memorandumu, kao i o predmetu spora, raspravi na izvanrednoj i zatvorenoj sjednici, najkasnije do 4. veljače budući da rok Sloveniji i Hrvatskoj za predaju memoranduma ističe 11. veljače. 

Osporavajući način na koji je Erjavčeva radna skupina u "podnesku A" definirala granični prijepor, Janša je ohrabrio ideju da bi Slovenija pred arbitražnim sudom morala zagovarati stajalište kako je kopnena granica između dvije zemlje na rtu Savudrija, što je hrvatsko-slovenski granični prijepor ponovno pretvorilo u otvoreni slovenski teritorijalni zahtjev prema Hrvatskoj. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter