Slovenija: Prijevremeni izbori već u srpnju?

Ljubljana, glavni grad Slovenije (B. KOVAČEV/CROPIX)
Ljubljana, glavni grad Slovenije (B. KOVAČEV/CROPIX)

Slovenske parlamentarne stranke načelno se ne protive mogućnosti da se prijevremeni izbori održe već u srpnju i neće predlagati svoje kandidate za privremenog mandatara vlade, što bi otegnulo postupak raspisivanja izbora, pokazale su u ponedjeljak stranačke konzultacije kod predsjednika države Boruta Pahora.

Predsjednik zastupničke skupine Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko izjavio je nakon susreta s Pahorom da ta stranka neće predlagati prijelaznog mandatara i da Pahor razmišlja o raspisivanju izbora u srpnju, ali da SDS smatra kako treba poštovati ustavne i druge zakonske rokove, predviđene za izbore, te da bi pred izbore trebalo promijeniti ustavne odredbe kako bi se omogućilo što brže formiranje vlade nakon izbora kao i izborni zakon koji bi trebao biti većinski.

Većinskom dvokružnom izbornom sustavu koji predlaže stranka bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše protivi se većina drugih stranaka u parlamentu.

Zastupnik Jani Moederndorfer, koji nakon raspada stranke Pozitivna Slovenija (PS) u dvije frakcije podržava skupinu sklonu premijerki Alenki Bratušek, izjavio je pak nakon susreta s Pahorom da ta skupina neće davati prijedlog za novog mandatara i da očekuje kako to neće činiti ni druge stranke.

"Podupiremo stajalište da izbori moraju biti što prije", rekao je Moederndorfer dodavši da bi se oni mogli održati već 13. srpnja budući da bi kasniji datumi padali duboko u sezonu godišnjih odmora, kada bi se na izbore odazvalo manje birača.

Iako se većina stranaka u Sloveniji načelno slaže s ljetnim terminom izbora, prema tome su najskeptičnije stranke koje su nedavno formirane i predstavljaju se kao politička alternativa. Više njih najavilo je da bi u slučaju da Pahor raspiše izbore u ljetnim mjesecima od ustavnog suda zatražilo da se izjasni o ustavnosti tog poteza.

Ustavni sud nedavno je, odlučujući o datumu za održavanje spornog referenduma o arhivskoj građi, odlučio da se on ne može održati u vrijeme prvosvibanjskih praznika, kako je najprije bio odlučio parlament, pa je rok njegova održavanja bio pomaknut. Ustavni suci pritom su se pozivali na pravo birača da sudjeluju na referendumu u što većem broju, što bi njegovo održavanje u prazničnim danima onemogućilo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter