Slovenija prihvatila mjere štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlament u petak je, nakon dvodnevne maratonske rasprave, prihvatio paket mjera štednje ciji je cilj smanjiti rastuci proracunski deficit iz ranijih godina i zaustaviti vanjsko zaduživanje.

Zakon o uravnoteženju javnih financija, kako je nazvan kompleksan "mega-zakon" kojim se ogranicavaju neka dosadašnja socijalna i radna prava, a place u javnom sektoru od polovice ove godine nominalno smanjuju za 8, a realno za 4 posto, podržalo je 49 zastupnika iz vladajuce koalicije desnog centra premijera Janeza Janše, a protiv je glasovao 31 zastupnik iz redova oporbenih Socijalnih demokrata (SD) i Pozitivne Slovenije (PS).

Prema ocjeni vlade i ministra financija Janeza Šušteršica mjere iz zakona ove ce godine Sloveniji donijeti 500 milijuna eura ušteda, a u slijedecoj 750 milijuna, što je neophodno da Slovenija prepolovi svoj lanjski deficit javnih financija koji je iznosio 6,4 posto te dobije pozitivne ocjene Europske komisije i medunarodnih kreditora.

Kao argument zašto glasuju protiv "drasticnih" mjera štednje, oporbeni zastupnici tvrdili su doci do propasti socijalne države i osiromašenje srednjeg sloja, da bi umjesto rezanja proracunskih rashoda trebalo povecati porezne prihode vecim poreznim opterecenjem kapitala i luksuzne potrošnje.

Posebni protest vladi su uputili predstavnici sveucilišta, navodeci da je vlada "megazakonom" toliko smanjila predvidena sredstva za visoko školstvo da ce morati uvesti placanje studija ili vec u drugoj polovici godine postati nelikvidni.

Najvece kritike na racun vladinih mjera štednje došle su iz Pozitivne Slovenije (PS) nesudenog mandatara Zorana Jankovica koji je zakon o uravnoteženju javnih financija nazvao "konfuznim", navodeci da je neozbiljno što je vlada od zastupnika tražila da se u dva dana izjasne o zakonu koji ima više amandmana nego clanova i cije su posljedice još nesagledive.

Udarac organiziranom kriminalu

Slovenska policija u petak je provela do sada najvecu akciju u borbi protiv organiziranog kriminala, u kojoj je sudjelovalo 350 kriminalista. Obavljeno je 60-ak pretraga te pritvoreno više od 50 osumnjicenih na podrucju više policijskih uprava. Pomocnik ravnatelja slovenske kriminalisticke uprave Marjan Fank izjavio je da su u akciji sudjelovali i policijski specijalci, a za uhicene se vjeruje da cine vrh slovenskih kriminalnih skupina koje su se bavile trgovinom raznim vrstama droge i oružjem. Završna operacija medunarodne kriminalisticke istrage zapocete još 2010. godine odvija se u Sloveniji, no obuhvatila je sve balkanske zemlje i nekoliko drugih europskih država, a najviše aktivnosti obavljale su se na tzv. balkanskoj ruti, pojasnili su u slovenskoj policiji. U istragu je zbog opsežnosti ukljuceno više državnih odvjetništava.

Akcija zapoceta rano ujutro se nastavlja, a slovenski policijski izvori tvrde da je rijec o do sada najopsežnijoj kriminalistickoj akciji u Sloveniji od njezina nastanka. Neki od 60-ak osumnjicenih stari su znanci policije, i prije osudivani zbog nasilnog ponašanja. Šezdesetak kucnih pretresa od jutra je obavljeno najviše na podrucju Kopra, Kranja i Ljubljane. (S. B. I./Hina)


Podijeli: Facebook Twiter