Slovenija: Potpisan koalicijski ugovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednici pet stranaka predvodenih Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše potpisali su u srijedu koalicijski ugovor, obvezavši se da ce njihovi zastupnici podržati izbor Janše za mandatara nove vlade, o cemu parlament odlucuje u subotu.

Koalicijski ugovor koji je uskladen proteklih dana orijentiran je na pitanja za izlazak iz krize i djelovanje pravne države, a predvida da ce stranke u parlamentu potpisima svojih 50 zastupnika za mandatara za sastav nove vlade predložiti Janeza Janšu.

Koalicijski ugovor potpisali su uz Janšu predsjednik Gradanske liste Gregor Virant, predsjednik Slovenske pucke stranke (SLS) Radovan Žerjav, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, te predsjednica stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak.

O mandataru za sastav nove vlade parlament ce odlucivati u subotu na izvanrednom zasjedanju, a Janša za izbor treba najmanje 46 glasova.

Nakon što prije 14 dana nije uspio izbor Zorana Jankovica, cija je stranka Pozitivna Slovenija na izborima 4. prosinca prošle godine osvojila najviše glasova i relativnu vecinu od 28 mandata u novom parlamentu, Janša ce u drugom pokušaju izbora mandatara biti jedini kandidat, jer se predsjednik države Danilo Tuerk odlucio da nece istaknuti svog kandidata.

Za potez pet stranaka da predlože svog kandidata za mandatara za sastav nove vlade Tuerk je rekao da je legalan i da proistjece iz takve ustavne mogucnosti, ali da osobno Janšu ne smatra legitimnim kandidatom buduci da je je jedan od optuženih u aferi Patria.

Tuerk je rekao da je Slovenija parlamentarna demokracija i da u takvom sustavu odgovornost za izbor mandatara odnosno predsjednika vlade imaju parlamentarne stranke i zastupnici, te da za svoje odluke preuzimaju i odgovornost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter