Slovenija: Poskupljuju vinjete, ali samo godišnje?

Ilustracija (B. KONJEVIĆ/CROPIX)
Ilustracija (B. KONJEVIĆ/CROPIX)

Slovenska vlada uskoro će odlučivati o prijedlogu tvrtke DARS koja upravlja slovenskim autocestama da se znatno povećaju cestarine za teretna vozila, a cijena godišnje vinjete za osobne automobile, koju najviše kupuju domaći vozači, podigne sa sadašnjih 95 na 110 eura, objavili su u utorak slovenski mediji.

Hina u DARS-u neslužbeno doznaje da se ne predlaže povećanje cijena vinjeta za kraća razdoblja, a njih najviše kupuju strani vozači u tranzitu.

Tako bi cijena mjesečne vinjete ostala i dalje 30, a tjedne 15 eura.

Razlog su stalna upozorenja Bruxellesa da se naplatom cestarina na području EU-a ne smije diskriminirati strane vozače koji ne bi smjeli plaćati više cestarine od domaćih te da sustavi naplate cestarina putem vinjeta moraju biti u tom pogledu transparentni i s pravim omjerima cijena.

Ljubljansko Delo u utorak navodi da je vlada prijedlog DARS-a prije mjesec dana već razmatrala, ali je odgodila odluku, a ista će se tema naći na njenoj prvoj sjednici nakon ljetne stanke, predzadnjeg tjedna u kolovozu.

Zahtjev za povećanje cestarina DARS utemeljuje na svojim rastućim financijskim obvezama u idućih nekoliko godina zbog dinamike dospijeća duga za autoceste. Kako prenosi ljubljansko Delo, DARS bi u idućih pet godina morao vratiti 1,6 milijardi eura od ukupnog duga koji iznosi 2,8 milijardi, a samo iduće godine na naplatu mu dospijeva 365 milijuna eura kreditnih obveza, što bez povećanja cijena cestarina ili produžavanja ročnosti kredita ne bi mogao postići. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter