Slovenija podnijela žalbu Europskoj komisiji zbog istarskog terana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenija je u četvrtak Europskoj komisiji predala žalbu u kojoj se potužila da hrvatski vinari iz Istre i dalje proizvode i prodaju vino teran iako je Slovenija svoj tzv. kraški teran zaštitila oznakom geografskog podrijetla prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, potvrdio je novinarima u izjavi nakon redovne sjednice vlade ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Žalili smo se zato što hrvatski vinari time krše europske propise i zato jer hrvatski nadležni organi na to ne reagiraju, kazao je Židan.

On je još u srijedu oštro reagirao na neslužbene informacije koje su procurile u Ljubljanu, a prema kojima je Europska komisija sklona kompromisnom rješenju u vinskom sporu između vinara iz hrvatske Istre koji već godinama prave vino teran iz sorte grožđa istog naziva i slovenskih vinara iz slovenskog Primorja.

Slovenski vinogradari od svoje sorte grožđa refošk proizvode vino refošk koje nisu zaštitili, ali i vino teran u čiju su promociju uložili mnogo truda i energije, dok refošk pomalo zapuštaju. S druge strane, oni tvrde da su sorte grožđa refošk i teran zapravo genetski istovjetne, samo što su sortu hrvatski vinogradari nazvali teran, a slovenski smatraju da se tako može zvati samo vino.

Kako su prenijeli slovenski mediji, neslužbeno se u Bruxellesu čuje da je Europska komisija vrlo nezadovoljna što su dvije države članice već dvije godine u sporu oko vina, te ne uspijevaju za njega naći bilateralno rješenje, kako im je to pošlo za rukom u sličnom slučaju oko zemljopisne zaštite pršuta.

Radi se o suhomesnatom proizvodu talijanskog podrijetla, slične obrade i tehnologije u više zemalja s odgovarajućom sirovinom i klimom, a u primorskim dijelovima Slovenije zove se kraški, a u Istri istarski pršut. Kompromis do kojega se došlo nije ugrozio materijalne interese proizvođača pršuta ni u Sloveniji niti u Hrvatskoj.

No, budući da je Slovenija odbijala mogućnost prodavanja hrvatskog vina s oznakom teran na europskom tržištu, pozivajući se na zaštitu svog terana, te hrvatska nastojanja nazivala političkim pritiskom, sada je po informacijama slovenskih medija Europska komisija sklona nametanju svog kompromisnog rješenja, ali uz pristanak obiju strana.

Navodno će se to predložiti početkom iduće godine jer je europovjerenik Phil Hogan trenutno na odmoru, no Ljubljana je odlučno reagirala čim su se pojavila neslužbene informacije o mogućem kompromisu i odbacila ga kao neprihvatljiv.

Navodno će Europska komisija predložiti da zaštita za slovenski teran ostane, ali da se za hrvatski teran napravi tzv. "trajni izuzetak", pa bi se mogao prodavati, ali uz neka ograničenja i s oznakom na naljepnici koja bi jasno ukazivala da nije riječ o slovenskom vinu.

Navodno bi po ideji Europske komisije, javili su slovenski mediji, hrvatski teran unatoč slovenskom protivljenju dobio "europsku" ulaznicu i smio bi se prodavati na tržištu ako bude u bocama na kojima bi pisalo "Hrvatska Istra" i s dodatkom "teran" malim slovima, odnosno u manjem fontu, pri čemu bi se riječ teran odnosila na grožđe, a ne vino.

Slovenski ministar poljoprivrede Židan je u srijedu izjavio kako ne isključuje da bi u slučaju da se takva odluka doista predloži ili donese Slovenija mogla na sudu EU-a tužiti Europsku komisiju jer bi popuštanje Hrvatskoj bilo posljedica političkih pritisaka i lobističkih akcija.

Kako su javili slovenski mediji, vinogradari i vinari koji u Sloveniji proizvode teran boje se da bi u tom slučaju mogli ostati bez planirane zarade jer bi se na slovenskom i europskom tržištu pojavile velike količine istarskog terana, što bi srušilo cijenu njiihova zaštićenog terana, u čiju su promociju uz pomoć države uložili mnogo novaca i truda.

"Vjerujem da ćemo uspjeti Europsku komisiju uvjeriti da odustane od mogućeg pogrešnog postupka. U suprotnom bi se slučaju destabilizirao europski pravni poredak i smanjio ugled EU-a", kazao je Židan, na konferenciji za novinare.

Dodao je da Hrvatska u vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom nije kad je za to imala priliku zahtijevala da se napravi izuzetak od propisa koji štite slovenski teran, pa se zaštićeno podrijetlo slovenskog terana više ne može opovrći.

"Za Sloveniju je zaštita terana politički interes cijele vlade, i bit ćemo zabrinuti ako se bude kršilo prava jedne članice. Želi li Europska komisija očuvati svoju  kredibilnost, očekujem da će biti na strani države koja u cijelosti poštuje europski acquis, a ne da traži alibi za članicu koja ga krši", oštro je upozorio ministar slovenske poljoprivrede Židan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter