Slovenija pod vodom, strah od velike poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog pražnjenja prepunih akumulacija iz austrijskih hidrocentrala na rijeci Dravi u Sloveniji u ponedjeljak popodne očekuju velike teškoće s vodostajem Drave i njenih pritoka, a proglašen je i tzv. crveni alarm zbog opasnosti od poplava.

Hidrolog Janez Polajnar iz Državne agencije za okoliš izjavio je za televizijsku postaju POP TV da su dobili obavijest o tome da se iz austrijskih akumulacija u rijeku Dravu od 12 sati ispušta oko dvije tisuće kubičnih metara vode na sekundu. Zbog toga se, po njegovim riječima, u Sloveniji u porječju Drave može očekivati ekstremni vodeni val koji će područje Maribora dostići u popodnevnim satima, a u srednjem i donjem toku Drave postoji opasnost 'poplava većeg opsega'.

Kako navode slovenski mediji, mjere zaštite od poplava proglašene su u Mariboru, gdje je aktivirana i civilna zaštita, te u okolici, gdje bi vodeni val iz Austrije mogao doći već oko 15 sati. Postoji bojazan da bi protok Drave na tom mjestu mogao dosegnuti do sada nezabilježenih 2.700 kubičnih metara na sekundu.

Teškoće zbog mjestimičnih poplava, odrona razmočene zemlje, zatvorenih cesta i drugih neprilika uzrokovanih jakim padalinama bilježe danas i u zapadnim, središnjim te sjevernim dijelovima zemlje, piše Tportal.

Podijeli: Facebook Twiter