Slovenija od subote primjenjuje stroži režim za migrante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenija je već u subotu, pripremajući se na novi režim ulaska migranata koji je za ovaj tjedan najavila Austrija, zaoštrila kriterije za ulazak migranata pa je od subote do ponedjeljka odbila prihvat 154 migranta koji nisu ispunjavali uvjete za dolazak u Sloveniju i nastavak puta prema Austriji, izjavio je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak državni tajnik zadužen za migracijsku krizu Boštjan Šefic.

"Ti su migranti već vraćeni u Hrvatsku. Nastojimo dosljedno utvrditi državu iz koje migranti dolaze i svrhu njihova putovanja i tek nakon podrobne provjere puštamo ih naprijed", kazao je Šefic.

On je naglasio da je suradnja slovenskih organa s vlastima u susjednim državama i zemljama na balkanskoj izbjegličkoj ruti vrlo dobra, posebno s Austrijom.

Austrija autonomno donosi svoje odluke o zaoštravanju kriterija za prijem izbjeglica, a to isto čini i Slovenija, kazao je Šefic, dodavši da je pravo Slovenije da donese takve mjere kako ne bi postala "džep" u kojemu bi se duže vrijeme zadržao velik broj migranata koje ne želi srednja i sjeverna Europa.

Slovenski je dužnosnik  priznao da ministarstvo unutarnjih poslova ima teškoće u osiguranju kapaciteta za privremeni prihvat izbjeglica, ali da je s tim u vezi mnogo dezinformacija te da još nije ništa konačno zaključeno.

"U takvim bi se smještajnim centrima izbjeglice smještali na najviše 14 sati, a ne dane ili čak mjesece", kazao je Šefic, dodavši da će u tome biti uključeni i predstavnici lokalnih vlasti.

Nove kriterije i mjere potrebne za smanjivanje izbjegličkog vala i broja potencijalnih azilanata u svojoj državi Austrija će početi u cijelosti primjenjivati od četvrtka, a u utorak će ih na graničnom prijelazu Spielfeld predstaviti ministrica unutarnjih poslova Johanna Leinner, objavila je Slovenska televizija.

Slovenski mediji, koji se pozivaju na neslužbene izvore, navode da će maksimalni broj izbjeglica koji dnevno mogu ući u Austriju biti 2500, a primat će se samo oni koji bježe iz ratom ugroženih zona, a ne iz zemalja koje su proglašene sigurnima, dakle samo iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Isto tako, Austrija će odbijati one koji u Austriji ili Njemačkoj žele studirati ili tražiti zaposlenje, a u poseban postupak ući će i oni koji bi se željeli pridružiti rodbini koja već živi u Europi, tvrde slovenski mediji.

Mjerama je navodno predviđeno i produženje zaštitne ograde na graničnom prijelazu Šentilj/Spielfild na koji će se usmjeravati sav izbjeglički promet, a austrijska vojska i policija oštrije će kontrolirati tri granična prijelaza između Slovenije i austrijske pokrajine Koruška (Kaernten), kako bi spriječili ilegalne migracije.

Već danas su u blizini nekih graničnihg prijelaza na austrijskoj strani primijećene jače policijske i vojne kontrole prometa i povremena provjera dokumenata, objavio je popodne Slovenski radio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter