Slovenija: Ocekuje se zaokret u desno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenci u nedjelju biraju šesti saziv parlamenta, što ce dati odgovor o sastavu nove vlade, a sve predizborne najave govore o zaokretu u desno, te velikom osipanju biraca ljevice. Zadnja ispitivanja javnog mnijenja objavljena su u petak navecer pred pocetak izborne šutnje koja traje do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati.

Prema njima, Slovenska demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše u parlamentu koji ima 90 zastupnika mogla bi osvojiti 31 mjesto u odnosu na 28 sa zadnjih izbora 2008. U tom bi slucaju kao predsjednik najace parlamentarne stranke Janša dobio mandat za sastav nove koalicije.

Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora ankete najavljuju samo desetak zastupnickih mandata, što je veliki pad u odnosu na rezultat iz 2008. kada su sa 29 zastupnika uspjeli dobiti parlamentarnu vecinu u koaliciji sa strankom Zares i Liberalnim demokratima i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS).

Od dosadašnjih partnera socijaldemokrata izborni prag ce prijeci jedino DESUS. Dvije liberalne stranke (LDS i Zares) mogle bi prema anketama doživjeti pravi "potop" na biralištima i zajedno osvojiti manje glasova od Jelinciceve Slovenske nacionalne stranke (SNS) kojoj daju dva posto glasova.

Ljubljanski je gradonacelnik Zoran Jankovic sa svojom strankom Pozitivna Slovenija privukao dio tradicionalnih glasaca ljevice. Predvidaju mu osvajanje 10 posto glasova manje od Janše, nedovoljno za dobivanje mandatarske uloge kojoj se nadao, ali dovoljno da se profilira kao jak politicki igrac u razdoblju koje slijedi nakon izbora.

Janšini izgledi za sastavljanje nove vlade najviše ce ovisiti o tome kakav ce rezultat u nedjelju poluciti Slovenska pucka stranka (SLS), te stranka Nova Slovenija (NSI), njegovi potencijalni koalicijski partneri, upozoravaju pred izbore slovenski analiticari.

Naime, ukoliko te dvije stranke nisu zadnjih dana kampanje napravile pomak, potencijalna troclana koalicija desnog centra ne bi imala stabilnu vecinu od 50-ak zastupnika, pa bi morala ukljuciti i cetvrtog partnera, što bi koaliciju cinilo manje funkcionalnom i operativnom.

Pahor je zadnjih dana pred izbore otklanjao sugestije da bi radi politicke stabilnosti države i ekonomskih okolnosti u Europskoj uniji morao pristati na neku vrstu "velike koalicije" s Janšom.

Urednik poslovnog lista "Finance" Peter Frankel ocijenio je naime u uvodniku tog lista da bi za Sloveniju u razdoblju koje slijedi bila najbolja vlada u kojoj bi bili Janša, Pahor, te centristicka Gradanska lista Gregora Viranta, jer bi ona bila jamstvo za reforme i blok protiv politickog populizma jako prisutnog u ostalim strankama.

No, takav je scenarij malo vjerojatan, pa se najavljuju mukotrpni razgovori oko sastavljanja nove vlade.

Oko 3400 birališta širom Slovenije otvara se u nedjelju u 7 sati, a glasovanje traje do 19 sati. Ocekuje se da ce na izborima glasovati oko 65 posto od 1,653.000 registriranih biraca, a neslužbeni djelomicni rezultati bit ce poznati vec u nedjelju na vecer.

Službene rezultate izbora državno izborno povjerenstvo objavit ce 16. prosinca, a koji dan prije pocetka božicno-novogodišnjih praznika trebala bi se održati i prva, konstituirajuca sjednica novog parlamenta.


Podijeli: Facebook Twiter