Slovenija: Ništa od savjetodavnog referenduma o izbjeglicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlament odbacio je u petak prijedlog zastupnika oporbe o održavanju savjetodavnog referenduma na kojemu bi se odredio najviši broj izbjeglica koji je Slovenija u stanju primiti. Za prijedlog Slovenske demokratske stranke (SDS) da godišnja kvota izbjeglica koji se mogu primiti u Sloveniju, s pravom da zatraže azil, ne smije biti veća od broja onih kojima je lani odobrena međunarodna zaštita glasovalo je 11 zastupnika, a 44 je bilo protiv, dok ostali nisu glasovali.

Protiv referenduma i limitiranja broja izbjeglica glasovali su zastupnici stranaka koje čine koalicijsku vladu premijera Mire Cerara, a glasove za održavanje referenduma uz zastupnike SDS-a dalo je i nekoliko parlamentaraca oporbenih demokršćana iz stranke Nova Slovenija (NSI).

Pobornici održavanja referenduma u raspravi pred glasovanja tvrdili su kako izbjeglice i potencijalni azilanti predstavljaju opasnost za nacionalni identitet i da se ne radi o klasičnim izbjeglicama koji bi u zemlji boravili privremeno nego o ekonomskim migrantima bez prava na mečunarodnu zaštitu koji se iz Europe ne namjeravaju vratiti u svoje zemlje nakon što u njima završe oružani sukobi. Parlamentarna ve?ina tvrdila je pak da bi određivanje kvota za izbjeglice koji mogu zatražiti azil značilo kršenje međunarodnih konvencija koje jam?e pravo na azil, ali i slovenskog ustava i europske regulative.

Slovenija bi idućeg mjeseca trebala početi primati migrante i izbjeglice u okviru dogovorenih kvota za njihovu relokaciju iz Italije i Grčke. Prema riječima državnog tajnika u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjana Šefica, oni bi dolazili u grupama od 40-50 ljudi mjese?no, a Slovenija se obvezala da će u prvoj fazi primiti 572 izbjeglica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter