Slovenija nije uspjela zaustaviti donošenje Delegiranog akta o teranu


Posljednja smetnja normalnom proceduralnom nastavku donošenja Delegiranog akta o istarskom teranu je otklonjena: u utorak je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta (AGRI) odbijen slovenski zahtjev za dvomjesečnim produženjem roka za ulaganje prigovora na delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra.

Dulji rok

Podsjetimo, nakon što je Europska komisija prije dva mjeseca zaključila tekst Delegiranog akta, on je tijekom srpnja trebao biti proslijeđen na konačno usvajanje Vijeću Europe i Europskom parlamentu. Međutim, prošlog tjedna je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj slovenski eurozastupnik Franc Bogovič zatražio dvomjesečno produljenje roka za podnošenje prigovora na tekst Delegiranog akta, a o tom zahtjevu je odlučivano na ovotjednoj sjednici istog Odbora. Kako prenose novinske agencije, članovima Odbora je na sjednici sadržaj Delegiranog akta najprije predstavio predstavnik Europske komisije pozivajući članove da odbace slovenski zahtjev, a zatim je održana rasprava u kojoj su sa hrvatske strane sudjelovali eurozastupnici Ivan Jakovčić, Tonino Picula i Marijana Petir. Svo troje zagovarali su odbacivanje slovenskog zahtjeva za odgodu, pri čemu je Jakovčić podsjetio na stoljetnu tradiciju proizvodnje terana u Istri, te ukazao da se teran osim u Sloveniji i Hrvatskoj proizvodi i u Italiji, a Picula i Petir su upozorili na štetu koju su pretrpjeli hrvatski proizvođači jer četiri godine nisu mogli plasirati na tržište svoje vino pod nazivom teran. Slovenski eurozastupnik Bogovič je pak zagovarajući slovenski zahtjev rekao da "prije pristupanja Europskoj uniji Hrvatska nije podnijela zahtjev za zaštitu svog terana, kao što je učinila za druge sorte vina", te da se Europska komisija ovim Delegiranim aktom upliće u zaštićene oznake proizvoda i krši vlastite propise, čime se otvara Pandorina kutija jer će se ovaj presedan odraziti na moguće druge slične slučajeve.

Protiv slovenskog zahtjeva glasalo je 26 zastupnika, 5 ih je bilo za, a sedam je bilo suzdržanih, čime je zahtjev odbačen, a procedura donošenja Delegiranog akta o teranu može se nastaviti planiranom procedurom. Čak i nešto jednostavnijom, jer kako poručuju iz ureda eurozastupnika Ivana Jakovčića, nakon takve odluke odbora AGRI iz Europske komisije dobili su obavijest da glasanje o Delegiranom aktu nije ni potrebno uvrstiti u dnevni red sjednice Europskog parlamenta, već se on smatra automatski prihvaćenim od strane toga tijela. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter