Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na području RH

Yosef Amrani u posjetu Istarskoj županiji (D. MEMEDOVIĆ)
Yosef Amrani u posjetu Istarskoj županiji (D. MEMEDOVIĆ)

Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na području Hrvatske, provoditi bilo kakve postupke protiv hrvatskih ribara niti naplaćivati novčane kazne, priopćilo je u nedjelju hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u povodu najave slovenske strane o mogućnosti naplate novčanih kazni hrvatskim ribarima na području RH.

"Republika Slovenija nema pravo primjenjivati svoje propise na području Republike Hrvatske, provoditi bilo kakve postupke protiv hrvatskih ribara niti naplaćivati novčane kazne. Slovenski propisi se mogu odnositi samo na stvarno područje Republike Slovenije, a ne na ono koje je zapisano u arbitražnoj odluci", navodi se u priopćenju MVEP-a.

Također se ističe da "arbitražna odluka nije niti samoprovediva niti jednostrano provediva i ne može sama po sebi utjecati na promjenu granice na terenu".

Kako se dalje navodi, hrvatski ribari love ribu u područjima u kojima tradicionalno ribare - prije i nakon osamostaljenja dviju država 1991. godine, a nadležna tijela RH u tom području obavljaju svoje redovite poslove.

"MVEP opetovano poziva slovensku stranu na suzdržanost, nepoduzimanje jednostranih mjera te izražava očekivanje da će u narednom razdoblju slovenska strana pokazati privrženost mirnom rješavanju otvorenih pitanja te prihvatiti da se samo konstruktivnim dogovorom može naći rješenje za otvoreno granično pitanje između dviju država", stoji u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter