Slovenija nema dodatnih sredstava za Univerzijadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova slovenska vlada ne preuzima odgovornost za moguce otkazivanje studentske zimske Univerzijade 2013 u Mariboru i za tu sportsku priredbu nece osigurati dodatna sredstva, izjavio je u cetvrtak ministar za školstvo, kulturu i sport Žiga Turk.

Mariborski gradonacelnik Franc Kangler i predsjednik organizacijskog odbora zimske Univerzijade u Mariboru Tone Vogrinc ovih su se dana obratili Janšinoj vladi s molbom da za tu priredbu osigura najmanje 15 milijuna eura jer bi u suprotnom mogla biti otkazana.

Održavanje zimske Univerzijade u Sloveniji 2008. godine podupro je i slovenski parlament, obecavši da ce država u troškovima sudjelovati sa 70 posto, a sam Maribor s okolicom i sportski savezi s 30 posto sredstava.

"Bilo bi neodgovorno investirati sredstva u tako slabo voden i pripremljen projekt", rekao je Turk na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon redovne sjednice vlade koja je raspravljala o zahtjevu za osiguranje dodatnih sredstava.

Turk je rekao da dodatnih sredstava za Univerzijadu u Mariboru nema u ovogodišnjem proracunu te da se sami organizatori moraju odluciti mogu li tu sportsku priredbu u skromnijem opsegu od predvidenog financirati osiguravanjem sponzora ili putem prodaje televizijskih prava.

Slovenija kao država nije organizator Univerzijade 2013. u Mariboru, vec su to grad Maribor i slovenski sportski savezi, pa država nece preuzeti ni odgovornost za eventualnu kaznu od strane medunarodne studentske sportske organizacije ako bi došlo do njena otkazivanja, rekao je Turk.

"U postojecoj financijskoj situaciji u Sloveniji i Europi, kad i Italija odustaje od kandidature za Olimpijadu 2010. godine odlucili smo da ne produžujemo nade organizatora Univerzijade. Sredstava u proracunu za te namjene nema", rekao je.

Dodao je da ce i predstojece Europsko prvenstvo u košarci, koje ce se održati u Sloveniji, trebati održati u skromnijem opsegu i na racionalniji nacin, jer je ocito da neki gradovi koji su konkurirali za kvalifikacijske turnire nece moci sagraditi potrebne dvorane.


Podijeli: Facebook Twiter