Slovenija ne želi izravnu migrantsku vezu Makedonija-Austrija

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

U Sloveniju su u srijedu iz Hrvatske ušla 1802 migranta, objavilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova koje je ranije izjavilo kako je za tu zemlju neprihvatljivo da se migrante izravno prevoze iz Makedonije do granice s Austrijom jer bi se moglo dogoditi da tu i ostanu.

Od početka ove godine kroz Sloveniju je dalje na sjever prošlo 81.016 migranata. U slovenskim migrantskim centrima u srijedu popodne ih je bilo još oko tisuću, najviše u Dobovi, gdje su čekali na prebacivanje prema Šentilju.

Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je u srijedu da je za Sloveniju neprihvatljiva ideja po kojoj bi se migranti iz Makedonije prebacivale vlakom izravno u Šentilj, na granicu s Austrijom, rekavši da bi se u tom slučaju na granici stvorio "hot spot" jer migranti u slučaju da Austrija zatvori granicu ne bi mogli dalje.

Stručnjak za migracije i pitanja sigurnosti Klemen Grošelj izjavio je u srijedu za Slovensku televiziju da se i države na tzv. balkanskoj ruti u pogledu migranata ravnaju prema nacionalnim interesima te da je zato negativno stajalište Ljubljane glede mogućnosti da se u njoj zadrži veći broj migranata bio očekivan i razumljiv.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u srijedu da ne namjerava povećavati maksimalne kapacitete prihvata migranata i da Slovenija nije u stanju primiti veći broj azilanata na duže vrijeme. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter