Slovenija: Najveći projekt - "propala investicija"?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranke u slovenskoj vladi podijeljene su oko toga treba li zaustaviti najveći energetski projekt u zadnjih dvadeset godina, investiciju od 1,4 milijarde eura za koju se planiralo da bi bila završena krajem ove godine.

Za obustavu radova na gradnji termocentrale na domaći ugljen TEŠ 6, koja bi po sadašnjim cijenama struje proizvodila 50 milijuna eura gubitka godišnje, zauzimaju se Pozitivna Slovenija (PS) i Građanska lista (DL) koje drže da stvari oko projekta treba definirati u novom koalicijskom ugovoru stranaka, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".

Protiv toga su Socijalni demokrati (SD) i Demokratska stranka umirovljenika koje tvrde da je riječ o političkoj demagogiji i da bi bilo loše zaustavljati projekt, navodi list.

"Zaustavljanje investicije značilo bi gubitak već uložene milijarde eura, a nastala bi još najmanje milijarda eura dodatnih neposrednih troškova", smatraju neki stručnjaci, a prenosi vodeći slovenski list.

Blamažu bi povećalo i to što su najveći dio kredita za TEŠ 6, uz obrazloženje da će nova termocentrala imati manje ispuste, odobrile Europska banka za obnovu i razvoj (EIB) i Europska investicijska banka (EIB), a morao bi se zatvoriti i rudnik Velenje koji ne bi imao kome prodavati ugljen.

Zaustavljanje projekta, za koji je glavni isporučitelj opreme francuski Alstom, u sadašnjem bi trenutku po ocjenama nekih energetskih stručnjaka bila "ludost", tim prije što će se sadašnja niska cijena električne energije na slobodnom tržištu mijenjati, no svi se slažu da je projekt gradnje u zadnjih desetak godina bio loše vođen, pa su troškovi za gradnju termocentrale udvostručeni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter