Slovenija mora vratiti 286.000 eura u EU proračun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenija će u europski proračun morati vratiti 286.000 eura neopravilno korištenih sredstava za poljoprivredu, objavila je u utorak Europska komisija.

Iako je riječ o sitnici u odnosu na ukupno 414 milijuna eura neopravdanih izdataka za poljoprivredu na razini cijele EU, slovenski član europskog revizorskog suda, tijela koje nadzire potrošnju iz zajedničkog proračuna, smatra da Slovenija ima teškoće u korištenju europskih sredstava, te da se to pokazuje i na ovom primjeru.

Prema revizorskom izvješću za 2011. godinu, Slovenija na području regionalnog razvoja i strukturnih politika ima probleme i nedovoljno učinkovito koristi sredstva, rekao je u utorak Milan Cvikl, slovenski član europskog revizorskog tijela u kojemu su predstavnici svih 27 država članica.

Prilikom transakcija dolazi do grešaka, mnogo je problema s poštovanjem pravila za javne narudžbe, a za financiranje istraživačkih projekata nema prave kontrole niti se tražena sredstva uvijek mogu opravdati, rekao je Cvikl, govoreći na jednom predavanju u Mariboru.

Revizija proračuna za 2011. godinu pokazala je da je 3,9 posto sredstava iz europskog proračuna na razini cijele EU bilo isplaćeno nepravilno, odnosno da nije smjelo biti isplaćeno, a riječ je o oko pet milijardi eura, rekao je Cvikl. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter