Slovenija: Ljubljana najtoplija u zadnjih 50 godina

Spas se tražio u hladu parkova (M. ANGELINI)
Spas se tražio u hladu parkova (M. ANGELINI)

Val vrućine zahvatio je i Sloveniju, gdje su u subotu zabilježene rekordne dnevne temperature u različitim dijelovima zemlje. Najviša temperatura zabilježena je u gradiću Črnomelju u pokrajini Bela Krajina na jugu zemlje, gdje je poslijepodne izmjereno 40 stupnjeva, najviše od kako se vrše mjerenja u tom gradu.

U Ljubljani je zabilježena temperatura od 38,2 stupnja Celzija, što je po službenim podacima meteoroloških službi bio najvrući dan u slovenskoj prijestolnici u zadnjih 50 godina. Dosadašnji rekord bio je 37,6 stupnjeva.

Još toplije bilo je u južnijim dijelovima Slovenije. U Novom Mestu zabilježeno je rekordnih 39,4 stupnja, jedan stupanj više od dosadašnje najviše temperature, a toplo je bilo i u planinama gdje su mnogi tražili osvježenje, pa je tako na Vogelu zabilježena temperatura od 26 stupnjeva.

Visoke temperature i nastavak toplotnog vala slovenski meteorolozi najavljuju sve do druge polovice idućeg tjedna, s temperaturama koje se u nizinskim predjelima neće spuštati ispod 35 stupnjeva celzijusa.

Zbog visokih temperatura i suše proglašena je povećana opasnost od požara u zapadnim dijelovima zemlje, dok iz sjeveroistočnog Prekmurja javljaju o izuzetnim štetama od suše na poljoprivrednim kulturama, osobito kukuruzu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter