Slovenija lani zaprimila 277 zahtjeva za azil

(Maja Zlatevska / CROPIX)
(Maja Zlatevska / CROPIX)

Slovenija je u 2015. tijekom izbjegličke krize zaprimila 277 zahtjeva za odobravanje azila, od čega je 98 posto riješila u roku kraćem od 6 mjeseci, objavila je u ponedjeljak državna revizija, ne navodeći koliko je  bilo odobrenih zahtjeva, a koliko ih je odbijeno.

Revizija u pregledu postupaka koje vodi ministarstvo unutarnjih poslova nije otkrila veće greške.

Prošle je godine tzv. balkanskom rutom kroz Sloveniju prošlo skoro 400.000 migranata na putu u zemlje sjeverne i zapadne Europe, ali ih se malo odlučilo u Sloveniji zatražiti međunarodnu zaštitu.

Za one koji su dobili azil u Sloveniji mjesečno je po migrantu utrošeno 347 eura, dok su troškovi za osobe u postupku azila iznosili ukupno 1,8 milijuna eura, od čega je 60 posto sredstava odobreno iz fondova EU-a.

Zbog zabrinutosti da bi se lanjski izbjeglički val mogao ponoviti, osobito ako Turska odustane od sporazuma s EU-om o zadržavanju migranata prije ulaska u Europu slovensko ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je prijedlog zakona o strancima kojim se se dodatno ograničilo davanje azila migrantima te skratili postupci, a izbjeglice vraćale u zemlje izvora, no vlada ga još nije stavila na dnevni red zbog upozorenja nekih nevladinih organizacija da bi takvo makar i privremeno zakonsko rješenje bilo u suprotnosti s ustavom i međunarodnim konvencijama koje štite izbjeglice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter