Slovenija: Krizni porez plaćat će i umirovljenici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poseban krizni porez koji slovenska vlada namjerava uvesti od sredine godine plaćat će se na sva primanja koja prelaze iznos zajamčene minimalne plaće za puno radno vrijeme, a od njega suprotno prvim neslužbenim informacijama neće biti oslobođeni niti umirovljenici, potvrdio je u srijedu slovenski ministar za gospodarstvo Stanko Stepišnik.

O skupu mjera koji obuhvaća i krizni porez, te uvođenje nekih drugih poreza i pristojba koje bi vlada trebala službeno potvrditi na svojoj sjednici u četvrtak, vlada je razgovarala sa sindikatima i poslodavcima u sklopu ekonomsko-socijalnog vijeća, te s predstavnicima parlamentarne oporbe. Premijerka Alenka Bratušek nakon zatvorenih sastanaka nije davala izjave.

Stepišnik je međutim na konferenciji za novinare potvrdio da vlada u sklopu stabilizacije javnih financija predlaže uvođenje progresivnog kriznog poreza koji bi se ubirao od lipnja i ovisio o visini primanja.

Određivao bi se prema bruto isplatama i ubirao do kraja 2014. godine, a država računa da bi u godinu i pol dana na taj način u proračun dobila 450 milijuna eura.

Pri tome bi se primjenjivala progresivna stopa kriznog poreza od 0,5 do pet posto, ovisno o primanju. Najniža stopa od 0,5 posto plaćala bi se na bruto plaće koje prelaze minimalnu plaću, ali ne prelaze prosječnu plaću, krizni porez za primanja do dva puta veća od prosječne bruto plaće iznosio bi 1,5, a za ona do tri bruto plaće 2 posto. Sva primanja iznad toga podlijegala bi najvišoj stopi od pet posto. Prosječna bruto plaća u Sloveniji je za veljaču ove godine bila 1497,55 eura, a prosječna neto plaća je nešto veća od 950 eura.

Stepišnik je potvrdio da je vlada odluku o mogućem povećanju standardne stope PDV-a koja sada iznosi 20 posto, a možda i snižene stope PDV-a koja sada iznosi 8,5 posto, odgodila za drugi dio godine, te da će odluku vezati na tadašnje financijsko stanje u proračunu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter