Slovenija: Janša udara na medije

Viši PDV će do kraja uništiti novine i časopise koji su ionako na rubu preživljavanja
Viši PDV će do kraja uništiti novine i časopise koji su ionako na rubu preživljavanja

Namjera vlade Janeza Janše da u sklopu drugog vala štednje povisi PDV na novine i časopise s 8,8 na čak 20 posto imat će neznatan učinak na konsolidaciju slovenskog proračuna jer će po tom naslovu proračunska blagajna dodatno uprihoditi samo 2,76 milijuna eura, no zato će do kraja uništiti novine i časopise koji su ionako na rubu preživljavanja.

Zbog toga je vjerojatnije da Janša samo koristi krizu kako bi drakonskim mjerama obračunao sa svojim "vječnim neprijateljima": većinom slovenskih dnevnih novina i tjednika koji mu nisu naklonjeni, s kojima bezuspješno ratuje već godinama.

Predsjednik Društva novinara Slovenije Matija Stepišnik tvrdi da bi viši PDV bio možda i konačni udarac cijeloj gospodarskoj djelatnosti koja se zadnjih godina uz opću gospodarsku krizu nosi i s rušenjem marketinškog tržišta, promjenom navika čitatelja i drugim strukturnim izazovima. Stoga Stepišnik poziva Janšinu vladu ne samo da povuče prijedlog o višem PDV-u, nego da uzme u razmatranje ukidanje PDV-a na novine, čime bi im barem donekle olakšala bitku za preživljavanje.

Povjesničar Božo Repe puno je oštriji: "Koalicija koja je mimo rezultata izbora uzurpirala vlast sa samo nekoliko glasova više u parlamentu provodi neofašističku revoluciju po mađarskom uzoru. Planirano povišenje PDV-a za tiskane medije još je jedna ideološka mjera i udar na neovisnost medija. Tiskani mediji su među rijetkima koji još njeguju kritično i istraživačko novinarstvo".

Dok analitičari ocjenjuju da je riječ o puču bez pomoći vojske i namjernom zaglupljivanju naroda, medijski stručnjaci upozoravaju da još nisu čuli da je ijedna europska država, unatoč krizi, donijela sličnu mjeru. Štoviše, većina zapadnih zemalja uvela je nultu stopu PDV-a za novine i časopise, ili je u tim državama PDV na novine smanjen, kao primjerice u Francuskoj, gdje je sada 2,1 posto, a bio je 19,6 posto. (Piše Denis ROMAC/NL)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter