Slovenija: Janša optužio Tuerka da opravdava nasilje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je objavom na twitteru optužio aktualnog predsjednika Danila Tuerka da opravdava nasilne prosvjede. "Predsjednik republike i njegovi pristaše svojim izjavama opravdavaju nasilje. Žalosno od onih koji toliko govore o vladavini prava", napisao je Janša.

U utorak navečer došlo je do manjih prosvjeda u Ljubljani u kojima je skupina organizirana preko Facebooka izražavala solidarnost s prosvjednicima u Mariboru prema kojima je policija u ponedjeljak upotrijebila suzavac i druga prisilna sredstva.

Tuerk je nakon događaja u Mariboru izjavio da je potrebna "nezavisna istraga" o tome je li policija djelovala u skladu sa zakonom i ovlaštenjima, a komentirao je i sinoćnje prosvjede u Ljubljani. Na njima se tražila ostavka ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka, a bilo je i poklika protiv vlade i premijera Janeza Janše. Tuerk je rekao da je pravo na javno izražavanje mišljenja i mirne prosvjede zajamčeno ustavno pravo te da vlast treba "čuti i pokušati što bolje razumjeti" poruke prosvjednika.

Aktualni predsjednik Danilo Tuerk zadnjih dana zaoštrava kritička stajališta prema Janšinoj vladi, što je možda i rezultat njegova velikog zaostatka koji pokazuju ispitivanja javnog mnijenja u odnosu na Boruta Pahora, pred drugi krug predsjedničkih izbora u nedjelju.

Pahoru dosadašnje ankete nagovještavaju uvjerljivu pobjedu te najavljuju da će za njega glasovati i većina glasača desnog centra, nakon što je u prvom krugu otpao njihov kandidat Milan Zver, jer je Pahor prihvatljiviji Janšinoj vladi.

Nastojeći se približiti glasačima centra, Pahor govori da bi pad Janšine vlade izazvao političku krizu i zastoj u reformama za izlazak iz krize, dok Tuerk sve više ističe tezu kako politika rezova produbljava recesiju i socijalno raslojavanje te da Pahor i Janša previše dramatiziraju probleme u kojima se Slovenija nalazi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter