Slovenija: Janša izgubio tužbu protiv Dela

Janez Janša (Arhiva)
Janez Janša (Arhiva)

Bivši slovenski premijer Janez Janša izgubio je tužbu u kojoj je vodeću novinsku kuću tužio zbog povrede časti i dobrog imena, zahtijevajući ispriku i 10.000 eura odštete, dok istodobno njegova stranka dovodi u pitanje legitimnost izbora zbog njegova odlaska u zatvor.

Kolumnist ljubljanskog "Dela" je u članku objavljenom prije više godina napisao da Janša neopravdano sebi pripisuje zasluge za slovensku povijest i osamostaljenje iako je virtualni rat protiv nekadašnje JNA kao tadašnji ministar obrane 1991. godine vodio "iza računalnih ekrana". Sutkinja prvostupanjskog suda u Ljubljani u presudi kojom je tužba odbačena navela je da javne osobe moraju trpjeti veću dozu javne kritike u osporavanju njihova političkog djelovanja i računati na povrede privatnosti te da je autor članka bio vođen javnim interesom, a ne željom za senzacionalizmom.

Janša se već dva tjedna već nalazi u zatvoru Dob, gdje je počeo izdržavati dvogodišnju kaznu zbog primanja obećanja mita u korupcijskoj aferi Patria, a ustrajno tvrdi da je nedužan. Njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) proglasila ga je "jedinim političkim zatvorenikom" u Europskoj uniji i od vrhovnog suda zatražila da što prije odluči o njegovu puštanju iz zatvora sve do konačnog rješenja o podnesenom zahtjevu za zaštitu zakonitosti.

U stranci međutim nisu željeli potvrditi neslužbene informacije koje je objavio list "Finance" da je SDS spremna u znak prosvjeda vratiti sve zastupničke mandate koje će dobiti na prijevremenim izborima 13. srpnja ako Janša do tada ne bude pušten iz zatvora. Stranka, koja će po anketama na parlamentarnim izborima osvojiti drugi najveći broj mandata, navela je u priopćenju za javnost da je njen prvak iz političke kampanje pred izbore "uklonjen grubom zloporabom pravosuđa" te da predsjednik vrhovnog suda Branko Masleša "proceduralnim fintama" onemogućuje da se Janšina žalba na zatvor hitno riješi što, kako navode, dovodi u pitanje legitimnost izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter