Slovenija: Iz Soče izvađena neeksplodirana granata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neeksplodirana topovska granata iz Prvog svjetskog rata teška 350 kilograma izvađena je u petak iz rijeke Soče kod Solkana u Sloveniji, a prije akcije preventivno je bilo evakuirano tridesetak stanovnika Solkana te nekoliko kuća u Italiji uz istu rijeku.

Ekipa od šest ronilaca, među kojima su bili i ronioci-pirotehničari, topovsku je granatu talijanske izrade i rijetkog kalibra "305/17" otkopala u vodi, na nju namjestila obruče pa uz pomoć vitla izvukla na obalu.

Granata je u vodi otkrivena nedavno i posve slučajno, kad su ronioci tražili tijelo izletnika koji se utopio u rijeci, a bit će uništena u obližnjem regionalnom centru za sigurno uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava.

Svake godine na području uz rijeku Soču, gdje su se od 1915. do 1917. odvijale najjale borbe talijanske i austro-ugarske vojske, otkrije se i uništi više stotina opasnih neeksplodiranih ratnih rekvizita iz toga vremena, a u Solkanu se nalazi i muzej I. svjetskog rata, sa zbirkom predmeta koji su koristili vojnici obiju strana.


Podijeli: Facebook Twiter