Slovenija i Hrvatska najkorumpiranije u Europi

Ilustracija
Ilustracija

Po percepciji korupcije u gospodarstvu neslavna rekorderka u Europi je Slovenija, a u stopu je slijedi Hrvatska, po čemu su znatno iznad europskog prosjeka, pokazalo je najnovije istraživanje tvrtke Ernst & Young.

Na pitanje jesu li korupcija i mito uobičajena praksa u poslovanju, u Sloveniji je pozitivno odgovorilo čak 96 posto ispitanika. U Hrvatskoj je pak 90 posto menadžera potvrdilo da je takva praksa uobičajena. Na pitanje je li mito uobičajena praksa za dobivanje poslovnog ugovora u konkretnom sektoru iz kojeg dolazi sudionik ankete, potvrdno je odgovorilo njih 40 posto. Usporedbe radi, u Sloveniji je na isto pitanje pozitivan odgovor dalo njih 46 posto.

Korupcija je najmanje raširena u Švicarskoj, gdje je tek 10 posto ispitanika ocijenilo da su mito i korupcija uobičajena praksa u gospodarstvu te zemlje. Europski prosjek je 39 posto.

U istraživanju provedenom u razdoblju od studenoga do prosinca 2012. sudjelovalo je više od 3.000 članova uprava, nadzornih odbora, direktora i suradnika iz ukupno 36 zemalja. Provedeno je 3.459 razgovora sa zaposlenicima velikih kompanija putem telefona, elektronskim putem ili osobno.

Od zemalja u okruženju po percepciji korupcije u gospodarstvu bolje plasirane od Hrvatske su Grčka i Slovačka (84 posto), Srbija (83 posto), Mađarska (70 posto), Italija (60 posto), Poljska (59 posto) i Austrija (46 posto).

U istraživanju je menadžerima postavljeno i pitanje prikazuju li kompanije nerijetko svoje financijske rezultate boljima nego što u stvarnosti jesu. I u toj kategoriji Slovenija je zauzela visoko drugo mjesto sa 66 posto, dok se Hrvatska sa 58 posto svrstala na peto mjesto. Na zadnjem mjestu je Finska, sa svega 7 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter