Slovenija, Hrvatska i Italija domacini?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina slovenskih parlamentaraca predstavila je jucer inicijativu za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, što bi ga zajedno organizirale Slovenija, Hrvatska i Italija. Zastupnici Luka Juri, Matevž Frangež i Dejan Levanic, koji dolaze iz vladajucih socijaldemokrata Boruta Pahora, svjesni su da Slovenija sama ne može realizirati tako zahtjevan projekt, stoga su se odlucili osloniti na tradiciju suorganizacije EP-a, kakva postoji od 2000. godine.

Te su godine, naime, Nizozemska i Belgija zajedno organizirale Europsko prvenstvo, a tradicija je onda nastavljena 2008. u Austriji i Švicarskoj, a ocuvat ce se i 2012. godine zajednickim poljsko-ukrajinskim domacinstvom.

Slovenski parlamentarci smatraju kako bi suorganizacija nogometnog prvenstva, u «duhu alpsko-jadranskog partnerstva», donijela brojne koristi trima državama, od promocije i stjecanja mocnih pokrovitelja, navale sportskih turista i osuvremenjivanja sportske i ostale infrastrukture.

Prema prijedlogu, koji ce se uskoro naci na stolu slovenske vlade, predlaže se da se utakmice igraju na dva stadiona u Sloveniji (Ljubljana i Maribor), tri u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka i Split), te tri u Italiji, ali samo u Furlaniji i Julijskoj krajini (Trst, Udine i Padova). Alternative su još Osijek i Celje.

Tu je i nemjerljiva simbolicna korist od takvog projekta, jer bi u njemu nastupile države koje je još nedavno dijelila «blokovska podijeljenost» i «bolna prošlost», a sada imaju zajednicku perspektivu u EU: Slovenija i Italija kao clanice, i Hrvatska kao država koja ce to uskoro postati.


Podijeli: Facebook Twiter