Slovenija: Gay parovi mogu posvojiti dijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi Republike Slovenije odlucilo je da lezbijka može posvojiti trogodišnje biološko dijete svoje partnerice, s kojom živi u registriranoj izvanbracnoj zajednici, donosi portal Crol.hr.

Naime, u Sloveniji je nedavno izglasan novi obiteljski zakon koji istospolnim parovima omogucava posvajanje djece njihovih partnera i partnerica.

Posvajanje djeteta lezbijki je prvo odbio ljubljanski centar za socijalnu skrb uz objašnjenje da za zahtjev nije bilo pravne podloge. Ona se potom odlucila na tužbu. U zahtjevu je, medu ostalim, naveden i primjer jednog heteroseksualca koji je prošle godine dobio dozvolu za posvojenje djeteta svoje partnerice.

Kao, argument, lezbijke su navele da bi suprotna odluka u njihovom slucaju znacila diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije, navodi portal. Osim toga, prekršila bi se i Konvencija o pravima djeteta koja spominje pravne obveze obaju roditelja, kao i Europska konvencija o ljudskim pravima.

Ovo je prvi slucaj u kojem je partnerica odlucila podici zahtjev u centru za socijalnu skrb za posvajanjem djeteta koji su ona i njena partnerica zacele umjetnom oplodnjom. Povijesni je trenutak bila odluka suda i ministarstva da se posvajanje odobri.

"U postupku se nekoliko puta pokazalo da je ova vrsta posvajanja apsolutno u najboljem interesu djeteta koje živi u ovakvoj zajednici i koja mu jamci prikladno obiteljsko okruženje, sigurnost i podršku, a oni su kljucni za razvoj djeteta", stoji u objašnjenju odluke Ustavnog suda.


Podijeli: Facebook Twiter