Slovenija: Brojna kućanstava još uvijek bez struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevrijeme praćeno velikom količinom snijega i leda već četvrti dan paralizira veći dio Slovenije, a iako se stanje popravlja, u srijedu je još uvijek bez struje tridesetak tisuća kućanstava, od čega 20.000 na širem području Ljubljane.

Bez elekrične struje je i Postojna, gdje su u sportskoj dvorani organizirali prihvat tako da se oni koji nemaju grijanja mogu ugrijati i dobiti topli obrok.

Premijerka Alenka Bratušek koja je u srijedu na terenu obišla pogođena područja izjavila je da i dalje najviše teškoća predstavlja nedostatak električne energije koju ne mogu nadomjestiti agregatima te da je Sloveniju pogodila "velika prirodna nesreća" u kojoj se je pokazala velika solidarnost stanovništva i spremnost svih službi za takve situacije, uključujući i vojsku.

Slovenski meteorolozi za kraj tjedna najavljuju zatopljavanje koje će dovesti do djelomičnog otapanja "ledenog okova" koji je paralizirao dobar dio zemlje, ali se tada očekuju i nove oborine zbog čega se strahuje od poplava u zapadnim krajevima.

Vodeća slovenska stručnjakinja za područje klimatskih promjena Lučka Kajfež Bogataj izjavila je kako led koji je u enormnim količinama prekrio zemlju nije samo alarm za stanovništvo nego i za vladu jer će posljedice biti trajnije nego što se misli. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter