Slovenija: Bratušek u ponedjeljak podnosi ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska premijerka Alenka Bratušek u subotu je nakon sastanka s predsjednicima stranaka u svojoj koalicijskoj vladi najavila da će u ponedjeljak predsjedniku države Borutu Pahoru podnijeti ostavku, te o tome obavijestiti i predsjednika parlamenta Janka Vebera.

"Zajedno smo došli do zaključka da bi za Sloveniju bilo najbolje da prijevremeni izbori budu što prije, dakle još prije ljeta", rekla je Bratušek, nakon sastanka s predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Igorom Lukšičem, predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem i predsjednikom Građanske liste (DL) Gregorom Virantom.

S ostavkom premijerke, po riječima Bratušek, prestat će mandat i ministrima, a vlada će do imenovanja nove obavljati tekuće poslove.

Bratušek je u izjavi za javnost ocijenila da bi se prijevremeni izbori mogli održati prije srpnja, s time da je prvi mogući datum već 22. lipnja, a odluka o datumu ovisi o zastupnicima u parlamentu.

Bratušek je dodala da politička situacija nije razlog "za paniku" jer je njena vlada stabilizirala javne financije, a i ocjena gospodarskih prognoza do kraja godine bolja je od ranijih.

"I postignuti rezultati i prognoze pokazuju da je Slovenija na putu uspjeha", dodala je.

Na pitanje kakav će biti dalje njezin osobni put, Bratušek je rekla da to ovisi o njoj i zastupnicima koji je podupiru nakon što je primat u stranci Pozitivna Slovenija (PS) morala na unutarstranačkim izborima prepustiti ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter