Slovenija blokira Hrvatsku zbog Ljubljanske banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska i Slovenija dogovorile su da ce problem Ljubljanske banke rješavati dvojica eksperata, po jedan sa svake strane, no nema više nikakve sumnje da Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s dogovorom oko tog pitanja.

Kako javljaju slovenski mediji, a što je jasno dao do znanja i slovenski šef diplomacije Karl Erjavec proteklog vikenda u Dubrovniku, slovenska strana nece zapoceti ratifikacijski postupak sve dok strucnjaci ne predlože rješenje tog spora i dok ne bude poznato kako ce spor biti riješen.

Iako je šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusic, koja je s Erjavcem u Dubrovniku dogovorila rješavanje spora na ekspertnoj razini, uvjerena kako bi slovensko odbijanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora zbog bilateralnog spora predstavljalo prijetnju Europskoj uniji i njezinoj politici proširenja, na slovenskoj strani ustrajavaju kako nije rijec o bilateralnom, vec o sukcesijskom, dakle multilateralnom pitanju, te da Hrvatska mora poštivati preuzete obveze.

Kako doznajemo od hrvatskih izvora, u Zagrebu proucavaju problem, svjesni njegove ozbiljnosti, ali zasad ne žele izlaziti s pojedinostima. (D. R./NL)


Podijeli: Facebook Twiter