Slovenija: Alenka Bratušek prva žena na čelu Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici u slovenskom parlamentu u srijedu su navečer izglasovali nepovjerenje konzervativnoj vladi Janeza Janše i za novu mandatarku izabrali čelnicu Pozitivne Slovenije (PS) Alenku Bratušek.

Bratušek je prilikom tajnog glasovanja za mandatarku nove Vlade podržalo 55 zastupnika, a 33 ih je bilo protiv. Za nju su glasovali zastupnici iz njezine stranke Pozitivne Slovenije (PS), te zastupnici socijaldemokrata (SD), Građanske liste (GL) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) te neki nezavisni. Protiv su bili članovi Slovenske demokratske stranke (SDS) i stranke Nove Slovenije (NSI).

Alenka Bratušek (43) prva je žena u Sloveniji izabrana na čelo izvršne vlasti, a na to mjesto dolazi u vrijeme teške političke i ekonomske krize.

"Obećavam da je danas kraj s dosadašnjom politikom izazivanja podjela, podcjenjivanja, uvreda i straha. Nadam se da u ovo koalicijski partneri nisu išli s figom u džepu. Kao premijerka spremna sam raditi odgovorno i promišljeno. Pred nama su teške zadaće i vjerujem da ćemo stvoriti bolju Sloveniju", rejkla je Bratušek.

"Vremena su preozbiljna da bismo išli u stranačka politička nadigravanja", rekla je Bratušek.

Dok je kolege u stranci opisuju kao energičnu i hrabru osobu, iz krugova bivšeg premijera Janeza Janše stižu tvrdnje da ju je izabrala slovenska "financijska oligarhija" u kojoj dominira ljevica, kako bi se prikrila "krađa stoljeća" preko loših kreditnih plasmana zbog kojih je potrebno sanirati banke u državnom vlasništvu.

Bratušek se prilikom nastupa u parlamentu nije konkretno izjašnjavala o tzv. "slaboj banci" na koju bi se prema planu Janšine vlade uz državne garancije prebacili loši krediti, a istodobno istražilo kako je do njih došlo, rekavši da će to učiniti nakon što sastavi koaliciju, kada će parlamentu predstavljati Vladin program. Najavila je, međutim, smanjivanje rezova u javnom sektoru na kojima je inzistirao Janša, te prekid s "nepotrebnim plašenjem" Slovenaca da će zemlja završiti u bankrotu i morati kao i Grčka tražiti pomoć EU-a uz program odricanja.

Stranke koje su podržavale dosadašnjeg premijera Janeza Janšu kritizirale su njezin nastup kao premalo konkretan jer nije iznijela kako riješiti trenutačno najteži problem države - gomilanje loših kredita u slovenskim bankama, te izrazili zabrinutost njezinim sugestijama da će ublažiti dosadašnju politiku oštrih rezova u troškovima javnog sektora i povećati neke poreze poput PDV-a. Janša je rekao da Bratušek tijekom predstavljanja nije odgovorila niti na bitno pitanje - hoće li Slovenija u vrijeme kad je preuzme njezina vlada biti prisiljena zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

Ona sada ima 15 dana da sastavi Vladu i predstavi je parlamentu, koji će tada glasati o tome hoće li joj dati povjerenje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter