Slovencima je u Istri lijepo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središnjom proslavom u pogranicnom Buzetu slovenska kulturna društva Istre obilježila su Prešernov dan. U spomen na velikog slovenskog pjesnika Franca Prešerna, dan njegove smrti, 8. veljace, u Sloveniji je državni praznik.

- Slovenski kulturni praznik slave Slovenci u Sloveniji i u cijelom svijetu, oduševljen sam da se u zadnje vrijeme, svake godine u drugom gradu, slavi i u Istri, u kojoj trenutno djeluje pet slovenskih društava. Mi Slovenci imamo praznik kakav ima malo naroda na svijetu, posvecen je iskljucivo slovenskoj kulturi, upravo stoga što je rijec o malom narodu i jer je kultura ona koja nas združuje, izjavio je Rudi Merljak, sekretar ureda vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu.

- U Istri ne poznajemo granice. Uspješnu suradnju uspostavili smo na kulturnom, ali i na gospodarskom planu. Dobar primjer za to su Buzet i Kopar. Jedva cekamo ulazak Hrvatske u EU, no Istra je ionako jedinstvena. Istra je uvijek bila i bit ce simbol suradnje dvaju naroda, istaknuo je Božo Dimnik, predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

SKD Lipa Buzet, ovogodišnji domacin središnje proslave, djeluje cetiri godine, a dotira se iz Vladinog ureda za Slovence u inozemstvu. Potpredsjednica Smilja Marinac istice da Lipa organizira tecaj slovenskog jezika namijenjen uglavnom pripadnicima slovenske nacionalne manjine, Slovencima i njihovim potomcima koji ne znaju slovenski jezik, a žele se upoznati s materinjim jezikom svojih roditelja ili baka. U Buzet dolazi i slovenski konzul za pitanja slovenskog državljanstva buduci da mnogi nisu riješili svoj status.

- Cetrdeset godina živim u Buzetu, pripadnica sam slovenske manjine i mogu reci da je Slovencima lijepo u Istri, rekla je Marinac. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter