Slovencima i Talijanima "mostovi" produžili prvomajska putovanja

Turistička slika Pule ovih promjenjivih dana (Neven LAZAREVIĆ)
Turistička slika Pule ovih promjenjivih dana (Neven LAZAREVIĆ)

Za produženi vikend pred nama, u Hrvatskoj turističkoj zajednici, prema prvim najavama za hotelski segment, očekuju dvoznamenkast porast turističkog prometa u odnosu na lanjski Praznik rada. Prošle godine 1. svibnja bila je nedjelja, a prema podacima eVisitora, tada je od petka do ponedjeljka u Hrvatskoj zabilježeno 154.237 turističkih dolazaka i 497.573 noćenja. Od toga domaćih je gostiju bilo 7.277 i ostvarili su 43.583 noćenja, dok je 136.960 stranih turista ostvarilo 453.990 noćenja.

Najviše gostiju, naravno, u takvim prilikama stiže iz susjednih zemalja, a među njima su i Talijani, kojima je Praznik rada već treća prilika u travnju za spajanja s vikendom, nakon Uskrsnog ponedjeljka te Dana oslobođenja i blagdana sv. Marka, 25. travnja.

Talijani na cestama

- Ceste u Italiji su zakrčene, a veliki gradovi kao što je Milano dosta prazni. Prema prognozama koje su stizale uoči Uskrsa, 10 milijuna Talijana krenulo je iskoristiti ova tri mosta, od toga ih 92 posto putuje po Italiji, a one koji idu u inozemstvo na prvom mjestu zanimaju gradovi, koji su ipak u laganom padu zbog terorizma zadnjih godina, a sljedeće su obližnje zemlje među kojima je i Hrvatska. Oko 40 posto Talijana koji dolaze u Hrvatsku dolaze u Istru, a gosti su to koje zanima kultura i kulturna baština, priroda i gastronomija.

U Italiji se osjeća mali ekonomski oporavak; nedavno je objavljen podatak da očekuju rast BDP-a u ovoj godini za 1,1 posto, što je za njih optimistično, ali ipak spadaju u zemlje u kojima raste broj tuzemnih putovanja. Razlog je situacija u Tunisu i Egiptu, njima omiljenim inozemnim destinacijama, kaže Branko Curić, direktor predstavništva HTZ-a u Milanu.

I talijanski mediji pišu o zastojima na hrvatskim graničnim prijelazima, potvrđuje Curić, ali se nada da se taj problem neće dalje produbljivati, budući da najveći dio Talijana u Hrvatsku dolazi automobilom. "Tako pooštren režim ne ide nam na ruku. Pratimo sve što se događa i reagirat ćemo dodatnim promotivnim aktivnostima, uz pripreme za sljedeći produženi vikend, uz Dan republike, 2. lipnja, a onda i za pravu sezonu nakon završetka nastave u školama", kaže Curić.

Slovencima je ovogodišnji kalendar još naklonjeniji. Uz jedan dan godišnjeg odmora imaju mogućnost spojiti čak šest neradnih dana - od danas, 27. travnja, kada slave Dan otpora okupatoru - sve do utorka, 2. svibnja, budući da oni Međunarodni praznik rada i dalje obilježavaju s dva neradna dana. Ako to spoje sa školskim praznicima, koji traju od Uskrsa do konca sljedećeg tjedna, mogu dobiti čak 11 dana odmora. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter