Slovenci za Europu s više brzina, vide se u naprednijoj skupini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Većini Slovenaca prihvatljiva je ideja o "produbljenoj"  Europskoj uniji, u kojoj bi se članice međusobno povezivale brže nego do sada, a sebe i vide u toj skupini zemalja koje se povezuju brže nego ostale, pokazala je anketa koju je na reprezentativnom uzorku 540 ispitanika provelo ljubljansko "Delo".

Suradnju članica ili dijela članica na područjima kao što su obrana, ekonomska i monetarna politika, porezna harmonizacija, kultura te politika prema mladima prihvaća 70 posto Slovenaca, a a 12 posto ih je protiv, pokazalo je ispitivanje.

U vezi ideje o Europi "više brzina", koju su pred 60. obljetnicom europskih integracija, započetih Rimskim ugovorima, potaknuli predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, većina sudionika ankete smatra da bi Slovenija, ako do tog razvoja EU-a dođe, mora biti u skupini najviše integriranih država.

Da Slovenija treba biti dio "najtješnje povezanih" članica izjasnilo se 39 posto ispitanika, 20 posto ih smatra da ona treba zadržati sadašnji položaj, a 12 posto da ne treba biti u skupini zemalja koje će  se nastaviti bržim tempom integrirati i harmonizirati svoje politike. Da se ne mogu izjasniti o pitanju jer im je potrebno više informacija navelo je 29 posto sudionika ankete najutjecajnijeg slovenskog dnevnika.

Analiza strukture ispitanika pokazuje da su za sve povezaniju i intregriranu Europu ispitanici s višim prihodima, oni s fakultetskim obrazovanjem i pripadnici dobne skupine od 45 do 54 godina, navodi list.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je krajem tjedna, na summitu EU-a koji se bavio i raspravama o budućnosti integracije nakon Brexita, da koncept Europe s više brzina nije nešto što bi Slovence moralo zabrinjavati jer je njihova država već sada u skupini jače integriranih članica, te dio Schengenskog prostora i eurozone. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter